Situație de conflict în Libia, țară afectată de un război civil,  2013, FOTO: Facebook

Situație de conflict în Libia, țară afectată de un război civil, 2013, FOTO: Facebook

Situația din Libia va fi dezbătută în Germania pe 23 iunie

Germania va organiza pe 23 iunie, la Berlin, sub egida Naţiunilor Unite, o nouă conferinţă pentru stabilizarea Libiei, ţară afectată de război civil, anunţă Ministerul german de Externe.

Cătălin Șerban 0 comentarii

"Ministrul german de Externe, Heiko Maas, şi secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, au invitat reprezentanţii statelor şi organizaţiilor Procesului de pace de la Berlin la a doua conferinţă privind Libia, programată pe 23 iunie, la Berlin. La conferinţă vor participa în premieră reprezentanţi ai Guvernului de uniune naţională din Libia", anunţă Ministerul german de Externe, conform unui comunicat postat pe site-ul propriu, vizualizat de MEDIAFAX.

"Conferinţa va realiza un bilanţ al progreselor în procesul de pace din Libia, în funcţie de măsurile stabilite la prima conferinţă, organizată pe 19 ianuarie 2020. Atenţia se va concentra în primul rând pe viitoarele măsuri în sensul stabilizării Libiei", precizează Ministerul de Externe de la Berlin.

În Libia este în vigoare un armistiţiu între grupurile beligerante începând din octombrie 2020. În martie 2021, în Libia a fost format un Guvern interimar de uniune naţională, care va încerca stabilizarea ţării până la alegerile generale programate în decembrie 2021.

Naţiunile Unite estimau în decembrie 2020 că în Libia erau aproximativ 20.000 de mercenari trimişi prin intermediul unor firme de securitate din Rusia şi Turcia, dar şi militari turci.

Peste 10.000 de persoane au fost ucise în Libia în ultimii zece ani, în conflictul dintre forţele fostului Guvern de uniune naţională, cu sediul în Tripoli, şi grupul insurgent Armata Naţională Libiană, afiliat Grupului Reprezentanţilor Libieni, cu sediul în Tobruk.

Comentarii

loading...