19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalCazul Skripal: Ambasadorul rus, rechemat la Luxemburg

Cazul Skripal: Ambasadorul rus, rechemat la Luxemburg

Guvernul din Luxemburg “susţine analiza guvernului din Regatul Unit potrivit căreia este extrem de probabil ca Federaţia Rusă să fie responsabilă de acest act”, se arată într-un comunicat.

‘Aceasta este o adevărată problemă’ şi ‘există responsabilităţi’, a insistat ministrul de externe din Luxemburg, Jean Asselborn, declarându-se ‘în totală solidaritate’ cu Regatul Unit. Dar ‘este clar că nu dorim să să expulzăm diplomaţii ruşi’, a adăugat sursa citată, confirmând afirmaţiile făcute marţi la postul de radio RTL Luxemburg.

Un număr de 122 expulzări ale unor diplomaţi ruşi au fost deja decretate într-un mod coordonat începând de luni de 27 de ţări occidentale, inclusiv Statele Unite şi 18 membre ale Uniunii Europene (cu excepţia Marii Britanii), ca parte a unor represalii din Occident, după otrăvirea acestui fost spion rus.

Malta, Bulgaria, Slovacia şi Portugalia şi-au rechemat de asemenea ambasadorul în Rusia, dar nu au expulzat diplomaţi ruşi precum Luxemburgul.

Dintre ţările membre UE, Cipru, Slovenia, Grecia şi Austria nu au luat până acum nicio acţiune împotriva Moscovei.

NATO a anunţat, de asemenea, marţi că a decis să-şi retragă acreditările pentru şapte membri ai misiunii ruse şi să respingă trei cereri suplimentare de acreditare.

Acţiunea coordonată de Occident, fără precedent, chiar şi luând în considerare perioada fostului Război Rece, este un răspuns la otrăvirea cu agent neurotoxic a fostului spion dublu Serghei Skripal şi a fiicei acestuia Iulia la 4 martie la Salisbury (sud-vestul Angliei). Regatul Unit, susţinut de principalii săi aliaţi, acuză Rusia că este vinovată în acest caz.

Cele două victime sunt încă spitalizate în stare critică şi ‘starea lor nu pare să se amelioreze’, a declarat secretarul de stat britanic pentru afaceri externe, Alan Duncan, potrivit AGERPRES.

Cele mai citite

Încercare disperată a avocaților lui Mario Iorgulescu de a-l scăpa de închisoare: „Suferă de leziuni cerebrale încă din copilărie”

Avocaţii lui Mario Iorgulescu încearcă să-l scape pe tânăr de condamnarea de 13 ani şi 8 luni de închisoare pentru omor, susţinând că are...

Încercare disperată a avocaților lui Mario Iorgulescu de a-l scăpa de închisoare: „Suferă de leziuni cerebrale încă din copilărie”

Avocaţii lui Mario Iorgulescu încearcă să-l scape pe tânăr de condamnarea de 13 ani şi 8 luni de închisoare pentru omor, susţinând că are...

Casa Albă a reprogramat întâlnirea anulată de Netanyahu de la Washington

Decizia vine în contextul în care Karine Jean-Pierre, secretarul de presă al Casei Albe, a anunţat că premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a revenit asupra...
Ultima oră
Pe aceeași temă