15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalSlovacii îşi aleg preşedintele astăzi

Slovacii îşi aleg preşedintele astăzi

Avocata specializată în probleme de mediu, fără experienţă politică, Zuzana Caputova, ar putea deveni prima femeie preşedinte al acestei ţări membră a zonei euro, potrivit sondajelor care arată că 60% din cetăţenii cu drept de vot intenţionează să voteze cu candidatul susţinut de putere, comisarul european pentru Energie Marcos Sefcovic, în vârstă de 52 de ani., potrivit Afp.

În primul tur, Caputova, care a avut ca mesaj “Luptăm contra răului”, a obţinut 40,53% din voturi, faţă de 18,66% ale adversarului ei. “Oamenii sunt pregătiţi pentru schimbare”, a declarat ea pentru AFP. 

Jurista, care a fost vicepreşedinte al Partidului Slovacia progresistă, pe care l-a părăsit, s-a aflat printre miile de manifestanţi care au ieşit în stradă anul trecut, şocaţi de asasinarea jurnalistului Jan Kuciak şi a logodnicei lui.                

Jurnalistul se pregătea să publice un articol despre presupusele legături dintre politicieni slovaci şi mafia italiană.

Manifestaţiile, de mare amploare, au subminat partidul de guvernământ Smer-SD. Prin urmare, acestea au determinat demisia prim-ministrului Robert Fico, care a rămas totuşi şeful Smer-SD şi aliat al prim-ministrului actual.

Până în prezent cinci persoane au fost reţinute în cazul asasinatului, între care cel care ar fi comandat acţiunea – un multimilionar care avea legături cu Smer-SD.               

Joi, Parlamentul European a cerut Slovaciei să continue investigaţia “inclusiv asupra tuturor conexiunilor politice posibile”. 

Luni, candidata liberală a primit sprijinul lui Jozef Kuciak, fratele jurnalistului asasinat. “Voi vota cu siguranţă pentru Zuzana Caputova. Nu voi vota pentru o persoană susţinută de oligarhi şi de oamenii lor care m-au lăsat fără frate şi cumnată”, a scris el pe Facebook. 

Analiştii o compară pe Caputova cu preşedintele francez Emmanuel Macron, un alt outsider care a ajuns la putere în 2017 cu un program reformist. 

“Intenţionez să iniţiez schimbări sistematice care îi vor priva pe procurori şi pe poliţişti de orice influenţă politică”, a declarat Caputova pentru AFP. 

Sefcovic a promis avantaje sociale mai importante pentru persoanele în vârstă şi pentru tinerele familii, consolidarea politicii industriale şi revitalizarea sectorului agricol al ţării. 

Preşedintele slovac nu guvernează, dar ratifică tratatele internaţionale şi numeşte înalţii magistraţi. El este de asemenea şeful forţelor armate şi dispune de drept de veto. 

Secţiile de votare se vor închide la ora 21.00 GMT.

Noul preşedinte va depune jurământ pe 15 iunie. 

Cele mai citite

Președintele argentinian, Javier Milei, l-a numit „ asasin” și „ terorist” pe omologul columbian, Gustavo Petro

Diplomații argentinieni vor fi expulzați din Columbia după o serie de insulte din partea preşedintelui argentinian, Javier Milei, care l-a numit "asasin" şi "terorist"...

Welkins: Excelență în siguranță și inovație pentru clădiri

În lumea modernă, unde siguranța, accesibilitatea și iluminarea sunt priorități esențiale, compania Welkins Fire Protection Solutions SRL se remarcă ca un lider în furnizarea...

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....
Ultima oră
Pe aceeași temă