8.9 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăInternaționalSONDAJ ECFR: MAJORITATEA EUROPENILOR VĂD ACUM CHINA ÎNTR-O LUMINĂ ȘI MAI REA

SONDAJ ECFR: MAJORITATEA EUROPENILOR VĂD ACUM CHINA ÎNTR-O LUMINĂ ȘI MAI REA

• Susi Dennison, de la Consiliul European pentru Relații Externe, consideră că reuniunea Consiliului European din această săptămână prezintă o oportunitate pentru UE de a se reuni în răspunsul său la COVID-19 – și de a reveni la forțele externe, precum China și Rusia, care ar putea exploata diviziunile din bloc.

• Recentele sondaje pan-europene ale ECFR au dezvăluit un sprijin copleșitor pentru acțiunile coordonate ale UE pe probleme majore, precum COVID-19 și schimbările climatice.

• De asemenea, a arătat o neliniște din ce în ce mai mare în ceea ce privește China – 62% dintre cetățenii din statele membre văzând superputerea lui Xi Jinping într-o lumină mai negativă.

• Dennison îndeamnă liderii europeni să fie atenți politic la pachetul de recuperare și la bugetul UE, în vederea unei Europe mai puternice din punct de vedere economic, mai ecologică și mai cooperantă.
Pe măsură ce liderii europeni călătoresc la Bruxelles pentru discuții cu privire la pachetul de recuperare COVID-19 al UE și bugetul pe termen lung, experta principală în politică, Susi Dennison, a Consiliului European pentru Relații Externe (CECR), solicită ca aceste cifre naționale să privească dincolo de tehnicile din orice aranjament și să facă din întâlnirea din această săptămână un „punct de cotitură” pentru UE și pentru modul în care reacționează la crizele politice.

Principalele constatări ale sondajelor COVID-19 ale ECFR includ,

• 63% dintre europeni vor să vadă mai multă cooperare europeană ca urmare a COVID-19 – cu o majoritate, de asemenea, în favoarea răspunsurilor UE mai coordonate la amenințările și provocările globale.

• Există un apetit din ce în ce mai mare pentru readucerea în Europa a mărfurilor cheie. În Germania și Franța, de exemplu, peste 50% din cetățeni ar sprijini eforturile de concentrare a producției de materiale medicale în UE. Aproximativ 40% din ambele țări ar susține, de asemenea, o astfel de acțiune pentru bunurile nemedicale.

• Sprijinul pentru acțiuni privind schimbările climatice a crescut în timpul crizei coronavirusului – cu până la 61% în Marea Britanie și 60% în Spania, raportând un sprijin în creștere pentru acțiuni decisive în protejarea mediului.

• Europenii sunt conștienți de încercările Chinei de a devia responsabilitatea și de a semăna divizarea în UE – cu 62% dintre cetățeni, în state membre, cum ar fi Danemarca și Franța, raportând o viziune deteriorată a Chinei Xi Jinping. Chiar și în Portugalia și Spania, care au beneficiat de acordarea ajutorului de stat chinez în timpul crizei coronavirusului, o pluralitate a observat o schimbare negativă.

Dennison ajunge la concluzia că, dacă liderii europeni pot depăși unele dintre diferențele lor istorice în materie bugetară, există o oportunitate reală pentru UE să apară ca un actor global mai încrezător și mai disciplinat. Unul care, în cuvintele ei, poate „să-și asume” problemele cheie, cum ar fi schimbările climatice, și să ofere o conducere internațională împotriva Chinei și a abuzurilor superputerii asupra sistemului global bazat pe reguli.

Despre ECFR

Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR) este un think-tank pan-european. Lansat în octombrie 2007, obiectivul său este să conducă cercetări și să promoveze dezbateri informate în toată Europa cu privire la dezvoltarea unei politici externe europene coerente și eficiente bazate pe valori. ECFR este o organizație de caritate independentă și finanțată dintr-o varietate de surse. Pentru mai multe detalii, vizitați: www.ecfr.eu/about/donors

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Adrian Cioroianu la „ Tinerii și Monarhia”: Românii nu sunt ușor de condus

Invitații celei de a treia conferințe din seria „Tinerii și monarhia” de la Ploiești au fost Adrian Cioroianu, istoric, prof. univ. dr. la...

FCSB e foarte aproape de titlu în SuperLigă după 2-2 cu Rapid București

FCSB a terminat la egalitate cu Rapid București, scor 2-2 într-o partidă spectaculoasă pe Arena Națională, gazdele bifând încă un pas către un titlu...

Erdogan cere unitate palestinienilor după o întâlnire cu Ismail Haniyeh, liderul Hamas

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a cerut sâmbătă palestinienilor „să se unească”, după o întâlnire la Istanbul cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh, potrivit AFP...
Ultima oră
Pe aceeași temă