23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalSpania: Descendenţii lui Franco au sosit la mausoleu înaintea exhumării

Spania: Descendenţii lui Franco au sosit la mausoleu înaintea exhumării

Douăzeci şi doi de membri ai familiei lui “El Caudillo” (titlul de conducător al statului pe care şi l-a luat Franco n.r.), care a condus Spania cu o mână de fier de la victoria sa în sângerosul război civil spaniol (1936-1939) şi până la moarte în 1975, vor fi martorii acestei exhumări ce urma să înceapă la 10:30 (8:30 GMT).

Guvernul este reprezentat de ministrul Justiţiei, Dolores Delgado.

Sicriul cu rămăşiţele pământeşti îmbălsămate ale dictatorului va părăsi bazilica mausoleului “Valle de los Caidos” (“Valea celor căzuţi”), situat la aproximativ cincizeci de kilometri de Madrid, purtat de patru membri ai familiei sale.

El urmează apoi să fie transportat cu elicopterul, dacă permite vremea, la cimitirul Mingorubbio, unde se odihneşte soţia sa, în nordul capitalei spaniole.

Un serviciu religios va fi ţinut în acest cimitir de fiul locotenent-colonelului Antonio Tejero, autorul unei tentative de lovitură de stat la 23 februarie 1981 în parlamentul spaniol, unde acesta a pătruns cu revolverul în mână.

Liderul socialist Pedro Sanchez a făcut din exhumarea lui Franco o prioritate când a venit la putere în iunie 2018 pentru ca acest mausoleu, care nu are echivalent în alte ţări din Europa de Vest care au fost conduse de dictatori, să nu mai fie un “loc de apologie” a franchismului.

Promisă pentru vara anului 2018, operaţiunea a fost întârziată cu mai mult de un an de procesele succesive de recurs ale descendenţilor dictatorului care a condus o revoltă militară împotriva guvernului republican ales, urmată de o represiune sângeroasă după victoria sa.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

România aniversează 20 de ani de apartenență la NATO. Mesajul președintelui Klaus Iohannis

La celebrarea a 20 de ani de la aderarea României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, președintele Klaus Iohannis a declarat că NATO este...
Ultima oră
Pe aceeași temă