10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInternaționalSpania: Mariano Rajoy a fost demis

Spania: Mariano Rajoy a fost demis

Liderul Partidului Socialist Muncitoresc din Spania (PSOE), Pedro Sánchez, a devenit vineri şeful guvernului spaniol după ce a obţinut majoritatea absolută în Camera Deputaţilor, informează EFE, citează Agerpres.

Pedro Sánchez, născut în 1972, îl înlocuieşte astfel pe conservatorul Mariano Rajoy, care s-a aflat la guvernare din decembrie 2011 şi a fost înlăturat de la putere în urma unei moţiuni de cenzură depusă de socialişti.

“Putem să presupunem că moţiunea de cenzură va fi adoptată. În consecinţă, (liderul socialist) Pedro Sanchez va fi noul preşedinte al guvernului”, a spus şeful executivului conservator, felicitându-şi rivalul.

Purtătoarea de cuvânt a parlamentului spaniol, Ana Pastor, a anunţat că votul va avea loc la ora locală 11:01 (12:01, ora României), transmite Reuters.

Căderea guvernului Rajoy se datorează acuzaţiilor aduse formaţiunii sale politice, Partidul Popular, considerat corupt. Scandalul a culminat săptămâna trecută, după ce un tribunal din Spania i-a condamnat doi foşti consilieri de manipularea fondurilor în favoarea Partidului Popular.

Principala formaţiune politică de opoziţie, Partidul Socialist a anunţat în urmă cu o săptămână că a depus o moţiune de cenzură împotriva guvernului, obţinând suportul mai multor partide, inclusiv cel al Partidului Naţionalist Basc.

În total, 180 de parlamentari au votat în favoarea moţiunii de cenzură, în timp ce 169 au votat împotrivă. Un singur deputat s-a abţinut.

 

Cele mai citite

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...

Scandalul Sanimed/Hideg: Dezvăluiri, Denunțuri și Dinamica Justiției în România

Recentele dezvăluiri din presă, generate de denunțul spontan al omului de afaceri Cătălin Hideg împotriva unei prestigioase case de avocatură din România, precum și...

A născut soția lui George Simion

Președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, a primit un veste bună mult așteptată. Liderul AUR este tată. George Simion a anunțat pe Facebook că...
Ultima oră
Pe aceeași temă