Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Spania şi Marocul negociază repatrierea a mii de minori marocani

Spania şi Marocul negociază repatrierea a mii de minori marocani

Madridul şi Rabatul poartă negocieri pentru repatrierea a mii de minori marocani ce au reuşit să intre în Spania neînsoţiţi, a indicat vineri Ministerul spaniol de Interne pentru AFP.

Rl online 0 comentarii

Numărul migranţilor neînsoţiţi cu vârste sub 18 ani a depăşit 10.000 în Spania, anunţa pe 5 septembrie ministrul spaniol al sănătăţii, Carmen Monton. Dintre ei, 70 % sunt înregistraţi ca marocani.

Situaţia minorilor marocani a fost abordată în cadrul unei reuniuni bilaterale la Essaouira (Maroc) pe 14 septembrie.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului spaniol de Interne, secretarul de stat pentru migraţii Consuelo Rumi a sesizat atunci ''o bunăvoinţă'' din partea marocanilor pentru o eventuală repatriere a minorilor. El a precizat însă că nu există deocamdată ''nici un plan concret, că aceasta face parte din negocieri, dintr-un proces diplomatic'' între Madrid şi Rabat.

Mii de copii şi adolescenţi se află îndeosebi sub tutela administraţiei regionale din Andaluzia şi a oraşelor autonome Ceuta şi Melilla, unde au sosit din Maroc.

Aceste administraţii se plâng că sunt suprasolicitate şi că duc lipsă de mijloace. Noul guvern socialist al lui Pedro Sanchez a răspuns anunţând că deblochează 40 milioane de euro, care vor fi repartizate între regiuni pentru ''a primi în mod solidar minori străini neînsoţiţi'.

Spania a devenit în cursul verii prima poartă de intrare a migranţilor clandestini în Europa, în principal pe mare, depăşind astfel Italia şi Grecia.

Potrivit datelor Ministerului de Interne, 41.594 de migranţi au intrat ilegal în Spania între 1 ianuarie şi 30 septembrie.

Peste 36.000 au sosit pe cale maritimă, la bordul unor ambarcaţiuni precare, în timp ce aproape 5.000 au trecut frontiera terestră ce separă enclavele spaniole Ceuta şi Melilla de Maroc.

Comentarii

loading...