9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInternaționalStanford domină clasamentul Reuters al celor mai inovative universităţi din lume

Stanford domină clasamentul Reuters al celor mai inovative universităţi din lume

O listă care clasifică instituțiile de învățământ după modul cum promovează noile tehnologii, știința și cum forţează noi piețe și industrii pentru dezvoltare. Analiza a fost realizată pe un algoritm complex, împreună cu Clarivate Analytics, având la bază indicatori ai operelor valoroase şi citările succesive în alte lucrări de specialitate, originalitatea şi forţa de impact asupra vieţii.

 

Stanford, cele mai multe brevete şi cele mai citate cercetări din lume

Fluxul constant de brevete şi cercetări menţionate de academicieni din întreaga lume a consolidat Stanford pe locul 1.

Cercetătorii de la Stanford s-au remarcat în ultima perioadă în domeniul inteligenței artificiale. Recent, au inventat sisteme de camere pentru a ghida autoturismele, precum și simulatoarele care pot calcula interacțiunile potențiale între anumite medicamente, înainte de a fi testate pe oameni. Câteva școli din Marea Britanie și Asia au urcat în clasament.

Universitățile americane continuă să domine topul clasamentului Reuters. Institutul de Tehnologie din Massachusetts, de exemplu, se plasează pe locul al doilea pe listă, iar Universitatea Harvard se află pe locul trei.

Universitatea din Pennsylvania a ocupat al patrulea loc pentru al doilea an consecutiv, iar Universitatea din Washington a urcat două locuri pentru a încheia plutonul primelor cinci. Universitatea din Texas e poziţionată pe locul al șaselea. Universitatea Catolică din Leuven, Belgia, s-a clasat pe locul 7, fiind cea mai bine clasată universitate din afara SUA, urmată de Imperial ­College London (locul 8), Universitatea Chapel Hill din Carolina de Nord (locul 9) și Universitatea Vanderbilt (locul 8).

 

Universitatea din ­Manchester a urcat 27 de locuri

Saltul cel mai evident în Top Reuters l-a consemnat Universitatea din Manchester, care a urcat 27 de locuri, coborând de pe poziţia 80, pe locul 53, în mare parte datorită cercetării şi descoperirii unui material extrem de conductiv: grafenina. Grafenul este unul dintre cele mai dure materiale de pe Pământ, dar extrem de ușor, flexibil și foarte conductiv; fiind un substitut al celor existente pentru viitoarele inovații în electronică, energie, trans­port și alte industrii.

 

Reuters crede că Brexit-ul va fi un impuls pentru ­Universităţile britanice

Tendințele geopolitice sunt, de asemenea, un factor în clasamentul din acest an. În Europa, incertitudinea cu privire la „Brexit“ din Marea Britanie din Uniunea Europeană ar putea fi deja să impulsioneze cercetările din marile institute.
Germania a adăugat două universități la Global Top 100 în 2018, iar clasamentul regional al universităților din Europa, cele mai inovatoare a Reuters, a arătat că instituţiile germane urcă vertiginos în clasament. Universitățile chineze își măresc prezența printre primele 100, datorită susţinerii de către guvern a programelor de inovare și acordarea de stipendii mărite cercetătorilor care depun brevete de invenţii.
46 din 100 sunt din SUA

În ansamblu, Statele Unite continuă să domine lista, cu 46 de universități în Top 100; Germania și Japonia sunt legate de cea de-a doua țară cu cele mai bune performanțe, fiecare cu nouă universități. Coreea de Sud are opt universități pe listă; China, Franța și Regatul Unit au câte 5; Elveția are 3; Belgia, Canada, Israel și Olanda au 2, iar Danemarca și Singapore au fiecare câte una. În primele 100 nu se regăsesc universităţi din Africa, America de Sud, Europa de Est sau Oceania.

 

O universitate poate sări poziţii dacă pregăteşte una dintre cele mai bune şcoli medicale din lume

Operatorii cercetărilor care au realizat clasamentul au ţinut cont foarte mult de numărul de brevete depuse la Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale. S-au luat în calcul doar universităţile care au depus 70 sau mai multe brevete. Clasamentul măsoară inovația la nivel instituțional. S-a luat în calcul şi că o universitate ar putea să aibă un nivel scăzut de inovare generală, dar să pregătească, de exemplu, una dintre cele mai bune ­școli medicale din lume. ­Toate aceste universități produc cercetări originale, creează tehnologii utile și stimulează economia ­globală.

 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă