27.3 C
București
duminică, 19 septembrie 2021

Stare de URGENȚĂ în SUA: Uraganul Dorian a făcut ravagii în Bahamas

Precedentul bilanţ al uraganului Dorian era de 20 de morţi, însă autorităţile şi-au exprimat temerea că, odată încheiate operaţiunile de salvare, numărul definitiv va fi mult mai ridicat. Uraganul a provocat distrugeri care vor dura „generaţii” în Bahamas, a mai spus Hubert Minnis.

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a estimat miercuri seară că aproximativ 70.000 de oameni au nevoie de ”ajutor imediat” în zona insulelor Abaco şi Grand Bahama. Subsecretarul general al ONU pentru afaceri umanitare, Mark Lowcock, care s-a deplasat în capitala Bahamas, Nassau, unde a avut o întrevedere cu premierul Minnis, a declarat că organizaţia a deblocat 1 milion de dolari din fondurile de urgenţă pentru a oferi primul ajutor celor afectaţi.

Dorian a lovit duminică arhipelagul cu forţa unui uragan de categoria 5 şi a staţionat deasupra Bahamas o perioadă lungă, însoţit de rafale puternice de vânt şi precipitaţii în cantităţi de până la 76 de centimetri.

Retrogradat în categoria 2 în cursul zilei, Dorian s-a apropiat joi mai mult de coasta de est a Statelor Unite, pradă vânturilor violente, ploilor torenţiale şi riscului de inundaţii mortale.

UPDATE Uraganul Dorian a ajuns în SUA
 

După ce a distrus Bahamas, Dorian şi-a făcut simţită prezenţa joi noaptea în Carolina de Nord şi Carolina de Sud, uraganul fiind însoţit de viteze mari ale vântului şi ploi torenţiale care au provocat pene de curent pe suprafeţe mari în ambele state americane. Peste 260.000 de locuinţe şi sedii comerciale au rămas joi noaptea fără energie electrică în statele Carolina de Sud şi Georgia, relatează Reuters.

Ochiul uraganului Dorian se afla la circa 60 de kilometri sud-est de Wilmington, Carolina de Nord, fiind însoţit de viteze ale vântului de 160 de kilometri la oră, a anunţat Centrul Naţional pentru Uragane (NHC), cu sediul în Miami, în cadrul unui buletin informativ emis la ora locală 20.00.

Guvernatorii din statele vizate de trecerea uraganului au declarat stare de urgenţă. Şcolile au fost închise, au fost puse la dispoziţie adăposturi şi au fost desfăşuraţi militari pentru a ajuta în cadrul operaţiunilor de salvare.

Uraganul, retrogradat pentru a doua oară la categoria a 2-a, continuă să înainteze spre nord, pe coasta de est a Statelor Unite.

Dorian a provocat cel puţin trei tornade în regiune, au anunţat autorităţile. Dintre cele cel puţin patru decese asociate furtunii, raportate în Statele Unite, trei au fost consemnate în comitatul Orange din statul, Florida, în timpul pregătirilor pentru trecerea uraganului sau a operaţiunilor de evacuare, a anunţat biroul primarului. De asemenea, în Carolina de Nord, un bărbat în vârstă de 85 de ani a căzut de pe o scară în timp ce îşi baricada locuinţa, a indicat guvernatorul regiunii, citat de Reuters.

Ultima oră
Pe aceeași temă