14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalStatele din Uniunea Europeană sunt împărțite privind extinderea Comunității către Est

Statele din Uniunea Europeană sunt împărțite privind extinderea Comunității către Est

”Franţa a pus pe masă o nouă propunere de metodologie (…) Cred că în câteva ore va fi exprimat sprijinul” în favoarea ei, a declarat secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Amélie de Montchalin, menţionând în acest sens Olanda şi Danemarca, două ţări ”cu vederi apropiate”, la sosirea sa pentru o reuniune la Bruxelles.

Dar omoloaga sa finlandeză, Tytti Tuppurainen, a cărei ţară deţine în prezent preşedinţia UE şi care, prin urmare, conduce discuţiile a afirmat: ”Astăzi, nu vom discuta propunerea franceză”. ”Este bine ca statele membre să aibă propriile propuneri (…) totuşi va trebui să aşteptăm ca noua Comisie Europeană să îşi înceapă mandatul”, a adăugat Tuppurainen.

Comisia prezidată de nemţoaica Ursula von der Leyen ar trebui să înceapă oficial să funcţioneze la 1 decembrie.

La rândul său, ministrul austriac Alexander Schallenberg a declarat că Austria şi alte cinci ţări vor ”distribui astăzi o scrisoare care spune că da, suntem pregătiţi să ne gândim la reforma procesului de extindere”.

Aceste şase ţări (Austria, Slovenia, Slovacia, Republica Cehă, Polonia şi Italia) au o ”poziţie publică (…), ceea ce este interesant”, a remarcat ministrul francez citat. ”Ele cheamă de asemenea Comisia să facă propuneri care să fie exact în optica unei proceduri care să aducă mai multe rezultate şi deci au o viziune convergentă faţă de ceea ce s-a propus”, a adăugat Amélie de Montchalin.

Franţa condiţionează acordul său pentru deschiderea negocierilor de aderare de o reformă prealabilă a acestui proces şi cere candidaţilor respectarea deplină a statului de drept şi a drepturilor fundamentale.

UE şi cele şase ţări candidate din Balcanii occidentali (Albania, Bosnia-Herţegovina, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord şi Serbia) ar urma să se întâlnească la un important summit la Zagreb în perioada 6-7 mai 2020.

Montchalin a declarat că ţara sa doreşte o ”discuţie constructivă pentru ca până la summitul de la Zagreb să ajungem să concepem împreună o procedură (de extindere) mai eficientă”.

Cele mai citite

Mihai Chirica, trimis în judecată de DIICOT! Ce acuzații i se aduc primarului municipiului Iași

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a fost trimis în judecată de DIICOT în dosarul „Veranda”, în legătură cu emiterea ilegală a unor autorizaţii de...

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă