14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalStatele UE, consultate pentru prelungirea cu șase luni a cadrului acordării ajutoarelor...

Statele UE, consultate pentru prelungirea cu șase luni a cadrului acordării ajutoarelor de stat

Cadrul temporar de acordare a ajutoarelor de stat a permis acordarea de aproape 3 miliarde euro întreprinderilor cele mai afectate de pandemia de coronavirus, potrivit datelor centralizate de Comisia Europeană. Instituția propune prelungirea cu șase luni, până la 30 iunie 2021, a măsurilor de acordare de ajutoare de stat, decizie ce se poate lua doar cu acordul statelor membre.

„Efectele crizei se vor mai resimți o vreme. Iată de ce propunem prelungirea Cadrului temporar până la jumătatea anului viitor și adaptarea acestuia la nevoile continue ale întreprinderilor, protejând, în același timp, piața unică a UE. Vom decide cu privire la calea de urmat, ținând seama de opiniile tuturor statelor membre. În paralel, lucrăm la o soluție care să permită redresarea verde și digitală a Europei – normele noastre privind ajutoarele de stat vor juca un rol important în ghidarea statelor membre pentru a se asigura că fondurile publice limitate sunt bine direcționate, nu descurajează investițiile private și profită de avantajele concurenței efective.”, a anunțat Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv responsabil cu politica în domeniul concurenței.

Proiectul propus spre consultare statelor Uniunii Europene prevede: prelungirea dispozițiilor Cadrului temporar cu menținerea limitelor actuale (inclusiv în ceea ce privește sprijinul pentru asigurarea lichidității) pentru o perioadă suplimentară de șase luni, până la 30 iunie 2021; extinderea domeniului de aplicare a Cadrului temporar, având în vedere incertitudinea economică persistentă și nevoile întreprinderilor cu pierderi semnificative ale cifrei de afaceri, oferindu-le statelor membre posibilitatea de a contribui la costurile fixe ale întreprinderilor care nu sunt acoperite de veniturile înregistrate; adaptarea condițiilor pentru măsurile de recapitalizare din Cadrul temporar, în special a condițiilor pentru încetarea participării statului în întreprinderile în care statul era acționar existent înainte de recapitalizare.

Statele membre vor transmite Comisiei Europene observații pe tema propunerii de prelungire și modificarea condițiilor de acordare a ajutoarelor de stat și, funcție de dorința acestora, se va prelugi sau nu cu 6 luni acordarea ajutoarelor de stat peste termenul de 31 decembrie 2020, valabil în acest moment.

Cele mai citite

Presa din Israel, despre presupusul atac asupra Iranului

Presupusul atac asupra Iranului ar trebui interpretat ca un avertisment adresat Teheranului cu privire la capacităţile ofensive ale Israelului şi ca un semn că Israelul...

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...

OFICIAL. Cristian Popescu Piedone, primul candidat înscris în cursa pentru Primăria Capitalei. “Astăzi se închid zvonurile că mă voi retrage”

Cristian Popescu Piedone, președintele Partidului Umanist Social Liberal, este primul candidat înscris oficial în cursa pentru funcția de primar general. Cristian Popescu Piedone și-a depus...
Ultima oră
Pe aceeași temă