12.9 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInternaționalStatele ­Unite „aruncă ­mănușa“ în ­Marea Chinei de Sud

Statele ­Unite „aruncă ­mănușa“ în ­Marea Chinei de Sud

Un raport al Comisiei parlamentare asupra strategiei de apărare națională a atras atenția că SUA trebuie ­să-și refacă lista de priorități, punând elementul militar pe primul loc. La summitul ASEAN de la Singapore, vicepreședintele american, Mike Pence, a survolat Marea Chinei de Sud, avionul său trecând la peste 50 de kilometri de avanposturile chineze din Insulele Spratley. 

La aterizare, în prezența liderilor regionali, Pence a declarat că survolul său a fost un tip de operațiune „de libertate de navigație“ și un mesaj adresat Chinei potrivit căruia SUA „nu vor fi intimidate“ de avertismentele Beijingului contra operațiunilor americane în zonele pe care le revendică în regiunea maritimă.

 

Marina americană a mărit frecvența operațiunilor

În timp ce ASEAN și China continuă să negocieze un „cod de conduită“ în regiunile aflate în litigiu, Administrația Trump a arătat clar prin intermediul discursurilor și al măsurilor severe, că nu va accepta niciun acord final care i-ar afecta interesele în zonă.

În ultimele luni, marina americană a mărit frecvența operațiunilor privind libertatea navigației (FONOP) în Marea Chinei de Sud.

În această lună, în premieră, SUA au cerut deschis Chinei să renunțe la recenta desfășurare de rachete și de alte mijloace militare în regiune. Iar liderii din Asia de Sud-Est continuă să își exprime îngrijorarea legată de militarizarea căii navigabile, contestată de China.

Diferendele din Marea Chinei de Sud s-au aflat în centrul dialogului diplomatic și de securitate între Statele Unite și China, desfășurat recent la Washington, în cadrul căruia secretarul de stat american, Mike Pompeo, și secretarul Apărării, Jim Mattis, au cerut Beijingului să retragă sistemele de rachete, elemente contestate în Insulele Spratley. 

Potrivit Pentagonului, s-a reafirmat că toate țările trebuie să evite reglementarea diferendelor lor prin constrângere sau intimidare.

Liderii ASEAN, în declarația comună,  au evidențiat „preocupările lor colective față de revendicările teritoriale și de activitățile din Marea Chinei de Sud“, fără a numi expres China.

În 2015, președintele chinez, Xi Jinping, îl asigura pe fostul președinte american, Barack Obama, pe peluza din fața Casei Albe, că Beijingul nu va militariza insulele artificiale nou-construite în Marea Chinei de Sud. Numai că amplasarea de către China în acest an de rachete sol-aer și de sisteme anti-rachete de croazieră pe insulele aflate în conflict, dezmint promisiunile lui Xi.

Aflat la Singapore pe 9 no­iembrie, Mattis a precizat că Washingtonul va continua „să zboare, să navigheze și să opereze acolo unde îi permite dreptul internațional și unde o cer interesele  naționale“ și a declarat că SUA „nu pot accepta militarizarea“ Mării Chinei de Sud sau orice constrângere exercitată în regiune.

 

Se discută un buget pe măsura unui conflict cu Rusia și China

„Superioritatea militară a SUA – coloana vertebrală a influenței lor mondiale și a securității naționale – s-a erodat la un nivel periculos“, se arată în noul raport al Congresului, subliniindu-se că „armata americană ar putea înregistra un număr inacceptabil de victime în viitorul său conflict.

SUA ar putea avea probleme să câștige sau poate chiar să piardă un război contra Chinei sau a Rusiei“. SUA ar fi în mod special vulnerabile dacă trupele lor ar fi „constrânse să se lupte simultan pe două fronturi sau mai multe“ adaugă cei 12 foști responsabili democrați și republicani însărcinați să treacă în revistă capacitățile militare americane.

„Superioritatea militară americană nu mai este asigurată și implicațiile pentru interesele și securitatea americane sunt grave“. 

Acest raport alcătuit de experți este menit să atragă atenția aleșilor noului Congres, cu democrații care conduc de acum Camera Reprezentanților, pentru a lansa lupta pentru bugetul armatei.

O mare parte a lucrărilor Comisiei este centrată asupra analizării Strategiei de apărare națională (NDS), surse din Pentagon precizând că NDS reprezintă un „far“ pentru departament și este imposibil să asiști la un discurs pronunțat de un înalt responsabil fără ca acesta să fie evocat, iar bugetul următorului exercițiu financiar va trebui să reflecte eforturile strategiei pentru a se concentra prioritar asupra unui conflict potențial cu China sau Rusia, revenind din Orientul Mijlociu. 

Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

Regele Charles își reia activitățile publice. “A înregistrat progrese încurajatoare în tratamentul împotriva cancerului”, afirmă medicii

Regele Charles al Marii Britanii va reveni săptămâna viitoare la îndatoririle publice pentru prima dată de când a fost diagnosticat cu cancer. Acesta face...

Soluții pentru protecția împotriva exploziilor de praf

În peisajul comercial de astăzi, asigurarea siguranței și securității este vitală, în special în ceea ce privește reducerea riscurilor asociate cu exploziile de praf....
Ultima oră
Pe aceeași temă