Racheta Falcon 9 și satelitul Zuma

Racheta Falcon 9 și satelitul Zuma

SUA au ratat plasarea pe orbită a unui satelit top secret

Un satelit militar top secret lansat de Space X a fost probabil distrus când a ratat separarea de Falcon 9, racheta care îl transporta.

Gabriela Anghel 0 comentarii

După mai multe amânări, compania californiană Space X a încercat lansarea și poziționarea în spaţiu a unui misterios „aparat”, cunoscut sub numele de cod  „Zuma”, în cadrul unei misiuni ultrasecrete a guvernului american. Operaţiunea s-a dovedit a fi un eşec ce a adus în media toată povestea. Satelitul Zuma era atât de secret, încât nu s-a făcut public nici ce parte a administraţiei americane l-a comandat.

Space X şi Pentagonul nu au răspuns întrebărilor presei privind natura acestei misiuni şi nu se cunoaşte numele agenţiei guvernamentale americane care dirijează proiectul.

Potrivit Grupului Northrop Grumman, care a fabricat acestă „maşină spaţială”, clientul este guvernul american şi încărcătura urma să fie plasată pe o orbită terestră de joasă altitudine, sub 2.000 km, care este o orbită necesară pentru sateliţii de spionaj şi de comunicaţii militare.

Misiunea fiind  clasificată nu a fost comunicată nici o informaţie privind traiectoria. Potrivit Sky News, satelitul ar fi „murit pe orbită”. Alte surse, citate în mod anonim de Reuters, Wall Street Journal sau Ars Technica, evocă o devirere de la orbită ceea ce ar fi provocat dezintegrarea lui în atmosferă.

Space X, creată şi condusă de miliardarul Elon Musk, a efectuat deja două lansări în cadrul unor misiuni secrete. Orbita vizată era probabil similiară celei precedentelor lansări clasificate: NROL-76 şi naveta secretă X37B, satelitul spion al National Reconnaisance Office şi avionul spaţial al US Air Force.

 

Comentarii

loading...