10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalSUA, ACUZAȚII NOI PENTRU ATENTATUL DIN 1988

SUA, ACUZAȚII NOI PENTRU ATENTATUL DIN 1988

,,Cunosc din prima mână truda, lacrimile și transpirația care s-au revărsat în căutarea justiției pentru victimele atentatului de la Lockerbie și familiile lor.”

William Barr, procuror general al SUAWilliam Barr a dezvăluit luni acuzațiile împotriva lui Abu Agila Mohammad Masud, despre care SUA spune că a recunoscut anchetatorilor libieni că a construit dispozitivul care a doborât avionul în 1988.
 
Masud a fost felicitat pentru munca sa de către regretatul dictator libian Muammer Gaddafi, care a acceptat responsabilitatea bombardamentelor în numele țării sale în 2003, dar a negat întotdeauna că a dat ordinul.
 
Barr a declarat: „Aceste acuzații sunt produsul a zeci de ani de muncă grea a anchetatorilor și a procurorilor care au rămas hotărâți în urmărirea justiției pentru [cei] care au fost uciși de teroriștii care operau în numele fostului regim Muammer Gaddafi . ”
 
Zborul Pan Am tocmai decolase în drumul său de la Heathrow la New York, când a explodat peste micul oraș scoțian Lockerbie. Toate cele 259 de persoane aflate la bord au fost ucise, în plus și alte 11 persoane aflate la sol.

Anchetatorii au adus acuzații împotriva a doi bărbați – Abdel Basset al-Megrahi și Ali Amin Khalifah Fhimah – în 1991, dar regimul Gaddafi a așteptat peste șapte ani pentru a-i preda pe ambii bărbați pentru proces.
 
Megrahi a fost condamnat pentru crimă și a servit 10 ani în închisorile scoțiene înainte de a fi eliberat în 2009 din motive compătimitoare, deoarece suferea de cancer terminal. El a murit trei ani mai târziu în Libia, dar la începutul acestui an, o revizuire juridică scoțiană a constatat că condamnarea sa ar fi putut fi o eroare de judiciară.
 

Khalifah Fhimah a fost găsit nevinovat.
 

Conform acuzațiilor desigilate luni la Washington, Masud a fost arestat în Libia după căderea regimului Gaddafi în 2011. Acuzarea americană a declarat că a acordat un interviu unui anchetator libian în 2012, în care a recunoscut că a construit bomba Lockerbie și a efectuat atacul împreună cu Megrahi și Khalifa Fhimah.

Fostul șef de informații libian Abdullah al-Senussi (primul rând, al doilea din dreapta). Se crede că Abu Agila Mohammad Masud este așezat în spatele lui. AFP

Foto: fostul șef de informații libian Abdullah al-Senussi (primul rând, al doilea din dreapta). Se crede că Abu Agila Mohammad Masud este așezat în spatele lui. AFP

Actul de acuzare arată că Masud a recunoscut că a pregătit dispozitivul exploziv într-o valiză, înainte de a zbura cu el din Libia în Malta, unde l-a înmânat lui Megrahi și lui Khalifa Fhimah. Se presupune că apoi a zburat înapoi în Libia și, mai târziu, a aflat de explozia zborului Pan Am.

distrugeri Pan Am

 

Acuzațiile arată că Masud și Khalifa Fhimah au fost chemați să se întâlnească cu Gaddafi trei luni mai târziu, unde au fost felicitați.
Acuzațiile marchează o victorie personală pentru Barr, care lucra în calitate de procuror general în funcție în 1991, când SUA a adus prima dată acuzații împotriva lui Megrahi și a lui Khalifah Fhimah.
 
Barr și-a anunțat demisia săptămâna trecută, după ce s-a aflat în contradicție cu președintele american Donald Trump în legătură cu dovezi ale unor nereguli la alegerile prezidențiale.Barr i-ar fi cerut președintelui să rămână în funcție o săptămână pentru a anunța noile acuzații Lockerbie.

 

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Presa din Israel, despre presupusul atac asupra Iranului

Presupusul atac asupra Iranului ar trebui interpretat ca un avertisment adresat Teheranului cu privire la capacităţile ofensive ale Israelului şi ca un semn că Israelul...

Presa din Israel, despre presupusul atac asupra Iranului

Presupusul atac asupra Iranului ar trebui interpretat ca un avertisment adresat Teheranului cu privire la capacităţile ofensive ale Israelului şi ca un semn că Israelul...

Nicu Ștefănuță a depus plângere la CNCD împotriva preotului Nicolae Tănase, din cauza declarației revoltătoare la adresa femeilor abuzate sexual

Europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță, vicepreședinte al Grupului Verzilor din Parlamentul European, a depus o plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) împotriva preotului...
Ultima oră
Pe aceeași temă