6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalSUA, anchetate de ONU după ce nouă civili au murit în Afganistan...

SUA, anchetate de ONU după ce nouă civili au murit în Afganistan în timpul unui bombardament

Patru copii şi trei femei au fost ucişi de un obuz care a lovit locuinţa unui profesor sâmbătă în provincia Kapisa, lângă capitala Kabul, potrivit unui comunicat al Misiunii de Asistenţă a ONU în Afganistan (UNAMA) .

Alte şase persoane au fost rănite, a adăugat UNAMA, care citează „acuzaţii multiple şi credibile”. Toate victimele făceau parte din aceeaşi familie, „bunici şi copii cu vârste cuprinse între doi şi doisprezece ani”, se arată în comunicat.

Incidentul a avut loc în timpul unor operaţiuni efectuate de forţele pro-guvernamentale împotriva talibanilor.

„Coaliţia militară a efectuat operaţiuni aeriene în sprijinul armatei afgane”, a admis David Butler, un purtător de cuvânt al armatei americane în Afganistan. „Ţinta a fost eliminată, insurgenţii care trăgeau asupra partenerilor noştri au fost ucişi”, a adăugat el, precizând că numai rebeli au fost ucişi în acest atac.

O anchetă privind acest incident efectuată de forţele americane a concluzionat că nouă insurgenţi au fost ucişi în cadrul operaţiunii.

Armata americană a indicat anterior că a acţionat în „legitimă apărare”, după ce unul dintre elicopterele sale a fost vizat de o miliţie locală.

Miliţiile locale participă adesea alături de forţele regulate la operaţiuni împotriva insurgenţilor.

Contactat de AFP, Latif, a cărui casă a fost distrusă de bombardamente, a declarat marţi că “forţele de securitate au bombardat poziţii ale talibanilor, dar majoritatea acestora au fugit deja. Şi la ora 22:00 o bombă a căzut pe o casă, omorând cincisprezece persoane”.

Într-un alt bombardament lansat luni au fost ucişi 12 civili în provincia Wardak, la est de Kabul.

„A fost lansată o operaţiune pentru alungarea talibanilor din districtul Jaghato”, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al guvernatorului provinciei Wardak, Abdul Rahman Mangal.

„Mai mult de 40 de talibani au fost ucişi, dar nu avem cunoştinţă de victime în rândul civililor”, a spus el.

Un membru al Consiliului provincial, Ahmad Jahfari, a afirmat că „forţele coaliţiei internaţionale au bombardat câteva poziţii ale talibanilor, dar au lovit şi case. Doisprezece membri ai aceleiaşi familii au fost ucişi, între care femei şi copii”.

În primele şase luni ale anului, loviturile aeriene au făcut 149 morţi şi 204 răniţi, o creştere de 52% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2017, potrivit UNAMA.

ONU a atribuit 52% din aceste pierderi aviaţiei militare afgane, 45% forţelor militare internaţionale şi 3% forţelor pro-guvernamentale.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă