6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalSUA au comemorat 17 ani de la atentatele din 11 septembrie 2001

SUA au comemorat 17 ani de la atentatele din 11 septembrie 2001

Numeroase manifestări au fost prevăzute la New York şi în alte oraşe americane. În Pennsylvania, acolo unde s-a prăbușit, la intervenția pasagerilor, avionul deturnat ce se îndrepta spre Casa Albă, s-a ridicat un nou monument comemorativ.

Preşedintele Donald Trump și soţia sa, Melania, au participat la ceremonia de comemorare la monumentul „Turnul Vocilor“ desfăşurată în apropiere de localitatea Shanksville, Pennsylvania.

Denumirea vine de la numeroasele mesaje trimise de pasagerii zborului United Airlines Flight 93, în timp ce pasagerii şi membrii echipajului, auzind despre evenimentele din New York, se luptau cu teroriştii care au deturnat aeronava.

Anul trecut, pentru prima dată în calitate de preşedinte al SUA, Donald Trump a ţinut un moment de reculegere la Casa Albă şi a participat la ceremoniile de comemorare de la Pentagon, unde s-a prăbușit un alt avion deturnat.

 

Aproape 3.000 de victime

Atentatele din 11 septembrie 2001 au schimbat toate strategiile externe și interne și au generat un război interminabil împotriva radicalismului islamic.

În dimineaţa zilei de marţi, 11 septembrie 2001, turnurile gemene World Trade Center din New York au fost lovite la un interval de câteva minute de două avioane deturnate. Ulterior, un alt avion deturnat s-a prăbuşit peste Pentagon, peste faţada vestică a clădirii Departamentului american al Apărării.

Un al patrulea aparat deturnat s-a prăbuşit pe un câmp din Pennsylvania.

Obiectivul teroriştilor a fost de a ataca stâlpii puterii mondiale politice (Casa Albă), militare (Pentagonul) și economice (simbolizată de World Trade Center).

Împrejurările exacte ale producerii atentatelor asupra celor mai bine păzite obiective din SUA nu au fost clarificate pentru public nici până în prezent, fiind clasificate informațiile referitoare la țările implicate în acțiunile teroriste.

2.977 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma atentatelor, iar alte mii au fost rănite. După 11 septembrie 2001, Statele Unite s-au aflat în război în fiecare zi din cei 17 ani scurşi de la atentate, cea mai lungă perioadă neîntreruptă de conflicte din istoria americană.

SUA au efectuat raiduri aeriene şi au trimis trupe în şapte ţări de pe glob, din Afganistan, unde au pornit război împotriva Al-Qaida și Bin Laden, socotiți responsabili de plănuirea și finanțarea atacurilor, până în Irak și Libia, unde au dat jos regimurile lui Gaddafi și Saddam Hussein, consi-derați sponsori ai terorismului împotriva Americii.

 

Război continuu împotriva islamiștilor

Niciunul din aceste conflicte nu a fost soluţionat până acum, şi nici nu se va termina curând.

Victoriile de pe câmpurile de luptă au fost urmate de eşecurile strategiilor pe termen lung în țările unde SUA au intervenit militar.

Deși SUA au slăbit foarte mult organizaţia teroristă al-Qaida în mai multe ţări și l-au ucis pe Bin Laden, gruparea nu a dispărut. Talibanii au fost alungaţi de la putere în Afganistan, dar s-au regrupat ca insurgenţi.

Foști militari din armatele lui Gaddafi și Hussein au înființat alte grupări teroriste. Unul dintre generalii lui Saddam Hussein a fost implicat în antrenarea teroriștilor ISIS, care au provocat haos în Siria, peste conflictul dintre regimul Assad și rebeli.

Insurgența islamistă s-a dezvoltat și mai mult în Libia, Filipine, Indonezia sau ţările din zona africană a Sahelului.

Peste 7.000 de militari americani au fost ucişi şi peste 50.000 de răniţi în aceste conflicte, iar sute de mii de civili au devenit victime colaterale. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă