Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

SUA: Cazul „Stairway to Heaven”, Departamentul de Justiţie, de partea trupei Led Zeppelin

SUA: Cazul „Stairway to Heaven”, Departamentul de Justiţie, de partea trupei Led Zeppelin

Departamentul de Justiţie al Statelor Unite este de partea trupei Led Zeppelin în procesul care vizează piesa „Stairway to Heaven”, în care Robert Plant şi Jimmy Page au fost acuzaţi că ar fi luat un fragment din cântecul „Taurus” al grupului Spirit, ne spune NME

Lorand Stoica 0 comentarii

De curând a fost anunţată redeschiderea cazului, după ce un juriu a dat dreptate muzicienilor britanici. Audieri vor avea loc la San Francisco începând cu 23 septembrie.

DOJ a depus joi un raport de susţinere a trupei Led Zeppelin împotriva acuzaţiei că muzicienii au preluat fără acord „linia de chitară şi melodia” de la Spirit pentru piesa inclusă pe al patrulea album al grupului, scrie NME.

Reprezentanţii DOJ susţin că judecătorul din procesul iniţial a fost corect când a hotărât că doar partitura piesei făcea subiectul proprietăţii intelectuale, având în vedere că piesa a fost compusă înainte de 1972 când o a intrat în vigoare legea care proteja înregistrările de sunete.

Departamentul de Justiţie a adăugat că pasajele discutabile din cântec ar intra sub protecţie doar dacă sună identic, şi nu este cazul.

La începutul acestei luni, mai mulţi muzicieni, între care membrii trupelor Korn, Tool, Judas Priest şi Linkin Park au semnat o scrisoare de susţinere a Led Zeppelin.

Jimmy Page şi Robert Plant au fost acuzaţi că au „furat" pentru piesa lor lansată în 1971, inclusă pe albumul „Led Zeppelin IV”, un riff din compoziţia instrumentală „Taurus", lansată în 1968 de trupa Spirit, condusă de Randy Wolfe.

În luna iunie a anului 2016, un juriu din Los Angeles a decis că cei doi nu se fac vinovaţi de plagiat.

În septembrie 2018, judecătorul Richard Paez de la Curtea de Apel din San Francisco a spus că judecătorul din procesul anterior a făcut mai multe erori şi a comandat un alt proces.

Riff-ul piesei „Stairway To Heaven” a trupei Led Zeppelin a fost desemnat cel mai bun solo de chitară din toate timpurile într-un sondaj realizat de revista Classic Rock.

Nu este pentru prima dată când trupa Led Zeppelin a fost acuzată de plagiat. În 1970, Chester Burnett a spus că „The Lemon Song”, un alt single celebru al trupei britanice, ar fi fost copiat după „Killing Floor”, unul dintre cântecele sale.

Cântecele „Whole Lotta Love”, „Babe I'm Gonna Leave You” şi „Dazed and Confused” din repertoriul trupei Led Zeppelin au făcut, la rândul lor, obiectul unor acuzaţii de plagiat, formulate de alţi artişti.

Trupa Led Zeppelin, înfiinţată la Londra, în 1968, i-a avut în componenţă pe chitaristul Jimmy Page, solistul Robert Plant, basistul şi clăparul John Paul Jones şi toboşarul John ”Bonzo” Bonham. Formaţia s-a destrămat după decesul lui John Bonham, în 1980. Considerată una dintre cele mai inovatoare şi influente trupe din istoria muzicii rock, Led Zeppelin a lansat 9 albume de studio şi numeroase compilaţii şi albume live, care au fost vândute în aproximativ 300 de milioane de copii.

Comentarii

loading...