13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInternaționalSUA intenționează să tragă răspundere China, pentru amenințarea stabilității în Pacific

SUA intenționează să tragă răspundere China, pentru amenințarea stabilității în Pacific

Secretarul de stat american Anthony Blinken a purtat discuții telefonice vineri cu Yang Jiechi, membru al Biroului Politic al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez (PCC), șeful biroului Comisiei pentru afaceri externe a Comitetului Central al PCC.

„Secretarul de stat a confirmat că Statele Unite vor colabora cu aliații și partenerii săi pentru a proteja valorile și interesele noastre comune pentru a trage RPC la răspundere pentru eforturile sale de amenințare a stabilității în regiunea indo-Pacifică, inclusiv în strâmtoarea Taiwanului”, se afirmă într-o declarație publicată de Departamentul de Stat.

În plus, șeful departamentului american de politică externă a subliniat că Statele Unite vor continua să „apere drepturile omului și valorile democratice, inclusiv în Xinjiang, Tibet și Hong Kong”. Blinken a cerut, de asemenea, „RPC să se alăture comunității internaționale în condamnarea loviturii de stat militare din Myanmar”.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Wang Wenbin, a declarat vineri că autoritățile chineze vor evita confruntarea cu administrația președintelui SUA Joe Biden, intenționând să dezvolte relații bilaterale cu Washingtonul, eliminând diferențele existente.

Potrivit diplomatului, tendințele care promovează dezvoltarea pașnică și consolidarea cooperării reciproc avantajoase prevalează pe arena internațională. El a subliniat că întreaga creșterea economică a Chinei contribuie la progresul global. Oficialul a spus că, în timp ce construiește relații cu Washington, partea chineză își va apăra invariabil suveranitatea și își va apăra interesele naționale.

Joe Biden a declarat joi că Statele Unite consideră China drept principalul său concurent, dar este dispusă să coopereze dacă este în interesul american. Potrivit acestuia, Washingtonul se va opune Beijingului dintr-o „poziție de forță”, „îmbunătățind situația din Statele Unite, lucrând cu aliați și parteneri și, de asemenea, redându-și rolul în organizațiile internaționale”.
 

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...
Ultima oră
Pe aceeași temă