SUA nu se lasă înduplecate de avertismentele Turciei: „Nu plecăm din nordul Siriei”

SUA nu se lasă înduplecate de avertismentele Turciei: „Nu plecăm din nordul Siriei”

Autorităţile militare de la Washington nu "iau în considerare" posibilitatea retragerii trupelor americane din zona oraşului sirian Manbij, a declarat un general american.

Rl online 0 comentarii

Anunțul a fost făcut în pofida avertismentelor Turciei, care intenţionează să lanseze o ofensivă împotriva forţelor kurde ce controlează localitatea, potrivit Mediafax.

Retragerea trupelor americane din Manbij "nu este ceva ce luăm în considerare", a declarat generalul Joseph Votel, şeful Comandamentului Central al Statelor Unite, citat de postul de televiziune CNN.

Pe data de 19 ianuarie, armata turcă a declanşat o ofensivă în nordul Siriei, lansând atacuri aeriene şi terestre în provincia Afrin. Obiectivul ofensivei este înlăturarea grupării insurgente kurde Unităţile Populare de Protecţie (YPG), despre care Ankara afirmă că este aliată cu mişcarea separatistă Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Săptămâna trecută, preşedintele american Donald Trump i-a cerut omologului său turc, Recep Tayyip Erdogan, să limiteze operaţiunile militare în nordul Siriei şi l-a avertizat să nu provoace o confruntare între forţele turce şi cele americane. Unii analişti sunt de părere că o altercaţie între doi aliaţi NATO este posibilă.

Statele Unite au susţinut Forţele Democratice Siriene (SDF), o alianţă de miliţii arabe şi kurde, inclusiv YPG, în luptele împotriva militanţilor organizaţiei teroriste Stat Islamic.

Comentarii

loading...