Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

SUA plănuiesc consolidarea relațiilor diplomatice cu Asia. Jim Mattis în turneu

SUA plănuiesc consolidarea relațiilor diplomatice cu Asia. Jim Mattis în turneu

Secretarul american al Apărării, Jim Mattis, a plecat duminică într-un turneu de o săptămână în Asia care include Indonezia şi Vietnamul, două ţări cu care Washingtonul doreşte să aprofundeze cooperarea sa militară într-un context internaţional "competitiv".

Rl online 0 comentarii

"Împărţim Pacificul, un ocean care a primit numele păcii şi sperăm că va rămâne paşnic, astfel încât toate naţiunile care îl utilizează şi trăiesc acolo să fie prospere", le-a declarat Jim Mattis jurnaliştilor care îl însoţesc în acest turneu,m informează Agerpres.

La Jakarta, unde urmează să ajungă luni în jurul orelor 19.00 (12.00 GMT), demnitarul american se va întâlni marţi cu preşedintele Joko Widodo şi cu ministrul apărării Ryamizard Ryacudu, pentru discuţii despre cooperarea maritimă cu acest arhipelag care se întinde de la Oceanul Indian la Oceanul Pacific.

În Vietnam, Jim Mattis doreşte să abordeze libertatea circulaţiei maritime în Marea Chinei, o regiune asupra căreia Beijingul şi-a extins dominaţia în ultimii ani militarizând mai multe mici insule disputate.

Washingtonul căută să se diferenţieze de China, văzută ca agresivă în modernizarea capacităţilor sale militare, şi de Rusia, acuzată că a anexat teritorii.

"Ceea ce vreau să subliniez este că noi respectăm suveranitatea ţărilor din Asia", a adăugat el. "Suntem de părere că nimeni nu ar trebui să-şi impună autoritatea asupra deciziilor economice, diplomatice şi de securitate ale acestora", a mai spus Jim Mattis, citat de AFP.

Comentarii

loading...