Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

SUA prezintă noi dovezi privind arme iraniene în Yemen şi Afganistan

SUA prezintă noi dovezi privind arme iraniene în Yemen şi Afganistan

SUA au prezentat joi componente ale armelor iraniene trimise în Yemen şi Afganistan, scrie Reuters.

Rl online 0 comentarii

A doua prezentare a armelor iraniene din partea Pentagonului, multe dintre ele fiind trimise în SUA de Arabia Saudită, coincide cu îngrijorările din Congres privind susţinerea militară a SUA faţă de coaliţia condusă de saudiţi în Yemen.

Dacă Iranul va fi găsită vinovată că trimite arme în Yemen, Afganistan sau alte ţări, ar încălca rezoluţiile ONU. Departamentul Apărării din SUA a prezentat la baza militară Anacostia-Bolling, de lângă Washington, fragmente ale armelor şi a explicat cum a ajuns la concluzia că acestea provin din Iran. „Vrem să fie clar în toată lumea că aceasta este o prioritate a Statelor Unite şi că este în interesul tuturor, la nivel internaţional, să rezolvăm această problemă”, a declarat Katie Wheelbarger, asistentul adjunct al Secretarului Apărării pentru afaceri internaţionale de securitate.

Prezentarea, a doua din 2018, face parte din eforturile guvernului american de a lua o atitudine mai dură în general faţă de Teheran. Trump a retras Statele Unite din acordul nuclear cu Iranul semnat în 2015 şi a reimpus sancţiuni împotriva Teheranului. Iranul a negat că ar furniza arme rebelilor Houthi în Yemen şi a descris precedenta prezentare a SUA ca fiind „falsă”.

Pentagonul a oferit o explicaţie detaliată privind motivele pentru care consideră că armele provin din Iran, notând că există logo-urile corporaţiilor iraniene pe arme şi design-ul unic al armelor iraniene. Statele Unite au recunoscut că nu pot afirma cu siguranţă când au fost transferate armele rebelilor Houthi şi că, în unele cazuri, nu pot spune când au fost folosite. Printre arme se află o rachetă sol-aer „Sayyad-2”, despre care Pentagonul a informat că a fost interceptată de guvernul saudit la începutul lui 2018 în timp ce se afla în drum spre militanţii Houthi din Yemen. De asemenea, Pentagonul a prezentat mai multe rachete „Fadjr”, despre care a precizat că au fost furnizate talibanilor în Afganistan de către Iran. Pentagonul a precizat că acestea au putut fi identificate ca fiind iraniene datorită vopselei şi a marcajelor.

Comentarii

loading...