SUA s-ar putea retrage din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare

SUA s-ar putea retrage din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare

Statele Unite ale Americii au lăsat să se înţeleagă joi că s-ar putea retrage din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), datând din perioada Războiului Rece, dacă Rusia va continua să 'încalce' acest acord vechi de 30 de ani, relatează France Presse.

Rl online 0 comentarii

Administraţia americană denunţă de aproape doi ani desfăşurarea de către Moscova a sistemului de rachete 9M729 care constituie - potrivit Washingtonului - o încălcare a Tratatului INF (Intermediate Nuclear Forces Treaty) semnat în 1987 de către preşedintele american de la acea vreme, Ronald Reagan, şi conducătorul sovietic Mihail Gorbaciov.

'Această situaţie este de neconceput şi trebuie să luăm măsuri împotriva încălcării continue a acestui tratat foarte important', a declarat presei la Geneva ambasadorul american pentru dezarmare Robert Wood, menţionând că subiectul respectiv va fi una dintre priorităţi în cadrul discuţiilor privind dezarmarea, preconizate la Naţiunile Unite, la New York, săptămâna viitoare.

Dar, a adăugat el, 'nu ştiu cât de mult timp vom putea continua să ne respectăm obligaţiile în numele acestui tratat, în timp ce Rusia îl încalcă atât de flagrant şi de public'.

De la primele acuzaţii vizând sistemul 9M729, Moscova nu a încetat să afirme că el nu constituie o încălcare a tratatului. În acest context, ambasadorul american a reamintit că Rusia a negat mult timp existenţa respectivelor rachete.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a chemat Rusia miercuri să respecte 'într-un mod transparent şi verificabil' Tratatul INF.

'Suntem foarte îngrijoraţi şi îndemnăm Rusia să respecte Tratatul INF într-un mod transparent şi verificabil', a declarat Stoltenberg înainte de o reuniune la sediul NATO din Bruxelles.

'Acum ei (ruşii) au recunoscut existenţa rachetelor şi în consecinţă le-am cerut să răspundă întrebărilor noastre.Atât timp cât nu răspund, ipoteza cea mai plauzibilă este că este vorba de o încălcare a Tratatului INF', a adăugat Stoltenberg.

Acest tratat, care a interzis utilizarea unei serii întregi de rachete cu rază de acţiune variind între 500 şi 5.000 de km, a pus capăt crizei declanşate în anii 1980 prin desfăşurarea de rachete SS-20 sovietice, cu focoase nucleare, îndreptate atunci împotriva capitalelor occidentale.

Comentarii

loading...