22 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInternaționalSUA amână sancționarea companiilor rusești care alimentează arsenalul chimic al lui...

SUA amână sancționarea companiilor rusești care alimentează arsenalul chimic al lui Assad

 
Însă Administrația Trump a decis să amâne aplicarea noilor sancțiuni, ce vor intra în vigoare numai dacă Rusia se face vinovată de o altă acțiune împotriva SUA, fie cibernetică, fie de altă natură.

„Scopul nostru a fost să transmitem un mesaj puternic către Assad şi prietenii săi şi să arătăm că nu vom sta să ne uităm cum continuă să folosească arme chimice asupra propriului popor”, a afirmat Haley în legătură cu raidurile aeriene efectuate de SUA, Marea Britanie şi Franţa în Siria.

Aceste noi sancțiuni implicau, prin conținutul lor, acuzația că Rusia contribuie la arsenalul chimic al lui Assad și este, totodată, un factor de decizie pentru utilizarea acestuia asupra populației.

În urma atacurilor asupra a trei ținte majore legate de producerea și utilizarea armelor chimice s-au derulat negocieri între Moscova și țările coaliției, dar și cu președintele Turciei, pentru găsirea unei soluții politice, insistându-se pe înlocuirea lui Bashar al-Assad.

Concomitent, s-a întocmit un nou proiect de rezoluție ONU, prin care se cere o comisie independentă care să analizeze atacul chimic din Douma și să stabilească vinovatul, pentru a fi tras la răspundere. Liga Arabă, reunită duminică, dar și Uniunea Europeană au cerut o comisie independentă. UE a  făcut apel la toate ţările, în special la Rusia şi Iran, să îşi folosească influenţa pentru a preveni utilizarea armelor chimice, în special de către regimul din Siria.

    Este posibil un nou val de atacuri

Pentru prima dată, Moscova nu a mai amenințat cu dreptul de veto, afirmând că va studia rezoluția, dar îi va fi foarte greu să ajungă la un compromis.

Totodată, știri din media rusească anunțau că o echipă de parlamentari s-a deplasat la Damasc pentru a-i propune lui Bashar al-Assad să viziteze Siberia.

Assad a acceptat oferta în principiu, insistând că i-ar plăcea mai mult, pentru copiii lui, o vizită în Crimeea! Aceasta putea fi o negociere reală pentru viitorul clanului Assad, ori o tragere de timp pentru ca Rusia să-și întărească forțele în Orientul Mijlociu, ca să negocieze de pe o poziție de putere.

Casa Albă insistă că vrea să-și retragă militarii din Siria imediat ce își va încheia misiunea definită de trei obiective: stoparea utilizării de arme chimice, înfrângerea totală a ISIS și „monitorizarea Iranului”, toate trei putând prelungi indefinit șederea trupelor americane.

Principalul grup naval de asalt al SUA se află în drum spre Mediterana, iar Franța și Marea Britanie au reiterat că sunt gata de o nouă acțiune militară în cazul în care Assad optează pentru un alt atac chimic.

Analiștii militari ruși au declarat pentru Izvestia că toată această derulare de evenimente conduce către ipoteza unui nou val de atacuri, care să includă de data asta obiective ale armatei guvernamentale siriene, imediat ce se va găsi un nou motiv de inculpare a liderului de la Damasc.

    Rusia joacă la două capete

Rusia joacă acum la două capete: negociază înlocuirea lui Assad, cerând garanția că va fi cooptată în gestionarea câmpului petrolifer din Mediterana, motivul pentru care s-a implicat în conflict de partea regimului, concomitent cu întărirea forțelor în zonă.

Kremlinul a obținut aprobarea Teheranului de a găzdui bombardierele strategice Tu-95 și Tu-22M la baza aeriană Shahid Nojeh, în provincia Hamedan. Încă nu se știe cu ce preț a obținut aceasta aprobare, dar este legat de prezența și influența iraniană în zonă, fapt neacceptat nici de către Israel, nici de către SUA.

Între timp, experţi internaţionali s-au deplasat de duminică la Damasc pentru a investiga atacul chimic din Douma.

Misiunea Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) vrea să ancheteze asupra unei eventuale utilizări a armelor chimice, fără să identifice autorii, așa cum a cerut Rusia.

Însă regimul sirian și Rusia nu au permis experților să meargă la Douma. Adjunctul ministrului de Externe, Serghei Riabkov, a declarat că misiunea nu este aprobată de Departamentul pentru Siguranță și Securitate al ONU.

Consiliul de Securitate al ONU analizează o altă rezoluție pentru numirea unei comisii independente. 

În 2014, OIAC a afirmat că Siria s-a debarasat de toate armele sale chimice, conform unui acord internaţional. În 2017, o misiune de anchetă comună cu ONU a ajuns însă la concluzia că Damascul a utilizat gaz sarin, un puternic agent neurotoxic, la Khan Shaykhun (nord-vest) într-un atac în care şi-au pierdut viaţa peste 80 de persoane.

Pe teren, munca experților, de oriunde or fi aceștia, se anunţă și mai complicată, pentru că la locul faptei deja s-au deplasat experți ruși, care au declarat că nu a existat niciun atac, totul a fost fabricat, la nivel de imagini video, de Căștile Albe, cei care sunt chemați pentru salvarea victimelor atacurilor asupra populației.

Rusia acuză și acest organism de impostură, negând imaginile filmate în timpul operațiunilor de salvare. De nenumărate ori, Căștile Albe au fost ținta atacurilor aviației rusești.  

Cele mai citite

Donald Trump a afirmat că are „ o problemă reală” cu judecătorul din procesul său de la New York

Fostul preşedinte american Donald Trump a afirmat luni că are "o problemă reală" cu judecătorul la procesul său din New York, denunţând întreaga afacere...

Tesla se restructurează: mai mult de 10% din angajații companiei la nivel global vor fi puși pe liber

Tesla va concedia peste 10% din cei 140,473 de angajaţi ai companiei la nivel global, potrivit unei note interne redactată de Elon Musk, scrie...

Azi încep depunerile de candidaturi pentru alegerile locale

Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de astăzi până pe 30 aprilie, ora 23:59, să depună...
Ultima oră
Pe aceeași temă