6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalSUA se pregătește să lupte cu „modelul autoritarist” impus de Rusia

SUA se pregătește să lupte cu „modelul autoritarist” impus de Rusia

Washingtonul a anunțat că își va dezvolta arsenalul nuclear şi sistemele antirachetă, pentru a avea o ripostă pe măsura acţiunilor regimului de Moscova, dar și de la Beijing, „puteri revizioniste” care angrenează în strategiile lor regimuri totalitariste, ca cel din Iran, regimuri criminale, ca cel din Siria, și regimuri ce amenință securitatea globală, ca o Coree de Nord având capabilități nucleare, precum și organizaţii teroriste.

„Strategia SUA de Apărare Naţională observă existenţa unui mediu de securitate internaţională din ce în ce mai complex, marcat de provocări deschise asupra ordinii internaţionale libere şi de reapariţia competiţiei strategice pe termen lung între naţiuni.

Aceste schimbări necesită o conştientizare clară a ameninţărilor cu care ne confruntăm, a schimbării caracterului tipurilor de conflict. Este nevoie de transformarea activităţilor Departamentului Apărării”, a declarat James Mattis, secretarul american al Apărării.

„ Este din ce în ce mai evident că naţiuni precum China şi Rusia vor să configureze o lume compatibilă cu propriul model autoritarist, prin blocarea deciziilor de tip economic, diplomatic şi de securitate ale altor ţări”, a subliniat Mattis în prezentarea Strategiei de Apărare Naţională.

SUA acuză Rusia că vrea să aibă autoritate decizională asupra naţiunilor situate la periferia sa, la nivel guvernamental, economic şi diplomatic, pentru a afecta Alianţa Nord-Atlantică şi a schimba în favoarea sa structurile de securitate şi cele economice din Europa şi din Orientul Mijlociu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă