5.2 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăInternaționalSUA şi China au introdus reciproc tarife vamale

SUA şi China au introdus reciproc tarife vamale

Luni, la ora 04:01 GMT, au intrat în vigoare tarifele vamale americane de 10% asupra unor importuri din China în valoare de 200 de miliarde de dolari, iar China a ripostat, instituind noi tarife asupra unor importuri din SUA în valoare de 60 de miliarde de dolari.

Anul acesta, SUA şi China au introdus reciproc tarife vamale pentru importuri în valoare de 50 miliarde dolari, Beijingul acuzând Washingtonul că a declanşat cel mai mare război comercial din istorie.

Printre produsele americane afectate de noi tarife ale Chinei se află gazele naturale lichefiate (LNG) şi anumite tipuri de avioane.

Economiştii avertizează că prelungirea disputei va afecta în cele din urmă avansul economiei nu doar în SUA şi China ci şi pe plan global. De asemenea, economiştii susţin că Beijingul ar putea lăsa yuanul să se deprecieze pentru a-i ajuta pe exportatorii săi, afectaţi de tarifele vamale americane.

Statele Unite vor câştiga războiul comercial cu China, a dat asigurări duminică şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo.

“Războiul comercial condus de China împotriva Statelor Unite durează de ani de zile”, a declarat secretarul de stat în timpul unui interviu acordat duminică televiziunii Fox News, atribuind Beijingului responsabilitatea pentru conflictul taxelor vamale între cele două mari puteri.

“Dacă vrem să-l numim un război comercial, atunci noi suntem hotărâţi să-l câştigăm şi îl vom câştiga”, a spus Mike Pompeo.

El a promis că va determina China să se “comporte ca o putere mondială”, să dea dovadă de “transparenţă” şi să respecte “statul de drept”. “Nu trebuie să furăm proprietatea intelectuală” şi trebuie să respectăm “principiile fundamentale ale comerţului la nivel mondial, ale echităţii şi reciprocităţii”, a adăugat el.

“Asta i-a spus preşedintele Trump omologului său Xi Jinping, pe care îl apreciază foarte mult. Asta este ceea ce americanii cer şi ceea ce muncitorii americani merită”, a insistat el.

Cele mai citite

Rusia cere Germaniei să recunoască drept genocid asediul Leningradului

Rusia a transmis Germaniei o "notă" în care cere ca asediul asupra orașului Leningrad, din timpul celui de-al doilea Război Mondial, să fie recunoscut...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

ICCJ discută contestația asupra deciziei BEC privind Dreapta Unită

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) discută, în ziua de 19 martie 2024, contestația asupra deciziei prin care Biroul Electoral Central (BEC) a...
Ultima oră
Pe aceeași temă