5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalSUA solicită un răspuns al ONU la atacurile asupra instalaţiilor petroliere saudite

SUA solicită un răspuns al ONU la atacurile asupra instalaţiilor petroliere saudite

”Consiliul de Securitate al ONU are un rol de jucat. Saudiţii au fost atacaţi şi ar fi potrivit ca aceştia să apeleze la Consiliu. Dar mai întâi trebuie să adunăm informaţiile disponibile”, a declarat responsabilul american sub rezerva anonimatului.

El nu a explicat ce a vrut să spună prin ”informaţii relevante”. Statele Unite au difuzat uneori informaţii clasificate pentru a-şi susţine cazul în cadrul Consiliului de Securitate.

Statele Unite consideră că atacurile care au lovit instalaţii petroliere saudite weekendul trecut au fost lansate din sud-vestul Iranului, a declarat un alt oficial american pentru Reuters.

Deşi nu a fost clar la ce acţiune vor recurge cei 15 membri ai Consiliului de Securitate, aşa cum a menţionat primul oficial american, există mai multe opţiuni pe care le-a sugerat secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, anul trecut, dar pe care Washingtonul nu le-a aplicat în mod activ.

Succesul este puţin probabil deoarece diplomaţi afirmă că Rusia şi China – care au drept de veto în cadrul Consiliului alături de Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie – ar putea susţine Iranul.

Rusia şi China au avertizat deja împotriva unor concluzii pripite privind autorul atacurilor. ”China va continua să comunice cu părţile relevante cu privire la evoluţia situaţiei”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Geng Shuang, fără a da detalii. El a condamnat atacul şi a lansat un apel la reţinere.

Consiliul de Securitate al ONU ar putea emite, cel puţin, o declaraţie care condamnă atacul, dar o astfel de acţiune trebuie să survină în urma unui consens.

Cele mai multe din sancţiunile impuse Iranului au fost ridicate în 2016 în conformitate cu acordul nuclear internaţional din 2015 între Teheran şi puterile mondiale. Dar Iranul este încă supus unui embargou ONU privind armele şi altor restricţii în cadrul unei rezoluţii din 2015.

Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă