8.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăInternaționalSUA somează UE să acorde prioritate procesului de apărare

SUA somează UE să acorde prioritate procesului de apărare

Mesajul trimis miniştrilor apărării şi de externe din UE este destinat să sublinieze îngrijorările Washingtonului că acest pact ar putea dubla eforturile NATO şi i-ar putea exclude pe fabricanţii de arme americani de la viitoarele contracte europene de apărare, conform surselor citate de agenţia de presă britanică.

Douăzeci şi cinci de guverne din UE au lansat în decembrie un acord pentru a finanţa, dezvolta şi desfăşura forţe armate împreună, într-o încercare de a stopa risipa de miliarde de euro din cauza unor politici de apărare fragmentate şi de a reduce puternica dependenţă a Europei în acest domeniu de Washington.

Mesajul, trimis printr-o cablogramă diplomatică la începutul acestei luni, menţionează că Washingtonul susţine acest proiect, dar că se aşteaptă la o “implicare robustă” a NATO şi, în special, a ţărilor non-UE din cadrul Alianţei Nord-Atlantice, conform aceloraşi surse.

“Cele două preocupări principale vizează să nu existe o dublare cu NATO şi ca aliaţii din afara UE să nu fie excluşi de la viitoarele licitaţii de arme”, a indicat pentru Reuters una din surse.

“Dăcă ţările din UE îşi unesc forţele pentru a face achiziţii care vor fi utilizate în cele din urmă în cadrul NATO, ar trebui să existe licitaţii echitabile şi deschise”, a adăugat aceasta.

Franţa şi Germania şi-au anunţat deja planurile de a dezvolta un avion de vânătoare european de nouă generaţie, iar Germania depune eforturi pentru a dezvolta o dronă europeană.

În acest context, un funcţionar european a declarat că preocuparea SUA că ar putea fi excluse “este puţin ironică”, dată fiind politica ”America First” a preşedintelui Donald Trump şi problemele cu care firmele europene se confruntă pentru a pătrunde pe piaţa americană a comerţului cu arme.

Mesajul SUA se face ecoul remarcilor exprimate de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la Conferinţa pentru securitate de la Munchen din această lună, care a subliniat importanţa faptului ca aliaţii din afara UE să plătească pentru apărarea europeană.

Odată ce Marea Britanie părăseşte Uniunea Europeană, a spus el, 80% din cheltuielile pentru apărare ale NATO vor proveni de la ţări aliate din afara UE.

Potrivit surselor Reuters, Washingtonul a declarat de asemenea statelor UE – într-un mesaj diplomatic separat – că intenţionează să sporească finanţarea pentru creşterea numărului de exerciţii militare americane şi de instruire în Europa de la 1,7 miliarde de dolari la 6,5 miliarde în anul fiscal 2019 începând cu 1 octombrie.

Iniţiativa, cunoscută iniţial ca ” European Reassurance Initiative”, a fost lansată în 2014 de către preşedintele american Barack Obama, în urma anexării peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia. De atunci a fost redenumită ” European Deterrence Initiative”, or EDI.

Mesajele, trimise la sfârşitul săptămânii trecute şi la începutul acestei săptămâni, subliniază că SUA îşi vor respecta obligaţiile de a asigura apărarea tuturor membrilor NATO în ceea ce o sursă numeşte drept o “subtilă presiune ca şi ceilalţi aliaţi să-şi sporească propria finanţare”.

Preşedintele american, Donald Trump, a exercitat presiuni asupra ţărilor europene să-şi majoreze cheltuielile de apărare şi să onoreze angajamentele pentru a ajunge la cheltuieli de 2% din PIB în domeniul apărării până în 2024.

NATO se aşteaptă ca opt din cele 29 de state membre să atingă această ţintă în 2018, urmând ca numărul lor să crească la cel puţin 15 în 2024, conform AGERPRES.

Cele mai citite

Introducere în lumea lansetelor feeder

Pescuitul la feeder a devenit una dintre cele mai apreciate tehnici de pescuit în rândul pescarilor profesioniști și amatori din România. Atracția pentru această...

ACAROM: Producția de mașini din România a crescut cu peste 7% la început de an

Producţia naţională de automobile a crescut, în primele trei luni ale acestui an, cu 7,1%, până la 152.912 de unităţi, comparativ cu acelaşi interval...

VIDEO. Klaus Iohannis, noi declarații despre candidatura NATO: “Discuţii se poartă, sunt foarte intense”

Președintele Klaus Iohannis a subliniat că, în ceea ce privește chestiunile legate de NATO, discuțiile și negocierile nu se desfășoară în public. Aceste remarci...
Ultima oră
Pe aceeași temă