10.6 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăInternaționalSUA-Taliban au semnat un acord istoric pentru a pune capăt celui mai...

SUA-Taliban au semnat un acord istoric pentru a pune capăt celui mai lung război al Americii

SUA au acceptat să retragă toate forțele din Afganistan în termen de 14 luni și să se retragă din cinci baze în 135 de zile.

“Talibanii nu vor permite ca niciunul dintre membrii săi, alte persoane sau grupuri, inclusiv Al Qaeda, să folosească solul Afganistanului pentru a amenința securitatea Statelor Unite și a aliaților săi”, se arată în acord. În cadrul pactului, SUA și-ar reduce forțele la 8.600 de la 13.000 în următoarele trei-patru luni. Forțele americane rămase s-ar retrage în 14 luni, deși o extragere completă ar depinde de angajamentele obținute de talibani pentru a preveni terorismul.

Mike Pompeo, Secretarul de Stat American

Vorbind cu reporterii, Pompeo a spus că Statele Unite sunt „realiste” în legătură cu acordul pe care l-au semnat, dar că „profită de cea mai bună oportunitate pentru pace într-o generație”.
El a spus că, în timp ce este încă furios pentru atacurile din 11 septembrie 2001, SUA nu vor „risipi” ceea ce au câștigat soldații săi prin sânge, transpirație și lacrimi ”.

Atacurile din 11 septembrie 2011 a fost cel mai mortal atac terorist pe pământ american, a ucis aproape 3.000 de oameni, și l-a determinat pe președintele George W. Bush să trimită primul dintre multele valuri de trupe americane în Afganistan.

Misiunea lor a fost să răstoarne regimul taliban după ce a adăpostit Al Qaeda și pe liderul său, Osama bin Laden, arhitectul atacurilor din 11 septembrie 2001. Invazia a costat America viațile a aproximativ 2.300 de militari americani și a rănit multe mii de alții.

După 18 ani, există în prezent între 12.000 și 13.000 de militari americani în Afganistan, care sfătuiesc forțele afgane și desfășoară operațiuni de combatere a terorismului împotriva Al Qaeda și a grupului militant al Statului Islamic.

Președintele Donald Trump a protestat în mod repetat împotriva „războaielor nesfârșite” din America în străinătate, iar acordul de sâmbătă îi va da un punct de discuție în demersul său pentru realegere.

Războiul american din Afganistan a cuprins trei administrații americane. Predecesorul lui Trump la Casa Albă, Barack Obama, a încercat să extragă trupele americane din țară și chiar a conturat un plan pentru o ieșire finală. Dar Obama s-a oprit până la urmă, pe fondul preocupărilor cu privire la capacitatea forțelor de securitate afgane împotriva unei insurgențe rezistente.

 

 

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Președintele Iohannis a ajuns în Coreea de Sud

Delegația oficială condusă de președintele Klaus Iohannis a ajuns în Coreea de Sud, într-o vizită care va dura trei zile. Cele mai importante momente din...

Consecințele unui linșaj mediatic

Lapidarea doctorului Cătălin Cârstoiu în piața publică este cea mai clară radiografie a societății românești. Nimeni din breasla medicală nu i-a sărit în apărare,...

SAMEDAY anunță intenția de preluare a companiei de curierat Sprinter din Ungaria

Ca parte a strategiei de extindere a infrastructurii de livrare din regiune, SAMEDAY, compania care a introdus livrarea în easybox în piața din România,...
Ultima oră
Pe aceeași temă