Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Zohrab Mnatsakanyan - Ministrul de Externe (Armenia) și Mike Pompeo (Secretarul de Stat American)

Zohrab Mnatsakanyan - Ministrul de Externe (Armenia) și Mike Pompeo (Secretarul de Stat American)

SUA va găzdui discuții despre conflictul dintre Armenia și Azerbaidjan

Administrația Trump încearcă să medieze o soluție la conflictul mortal din Nagorno-Karabakh

Adriana Constantinescu 0 comentarii


Aceasta ar putea însemna o victorie în politica externă chiar înainte de alegerile din SUA de luna viitoare.
 


Mike Pompeo, secretarul de stat al SUA, i-a găzduit vineri, la Washington, pe miniștrii de externe ai Armeniei și Azerbaidjanului.
 
Lupta pentru controlul Nagorno-Karabakh, o enclavă condusă de armeni din Azerbaidjan, a izbucnit luna trecută în cele mai grave ciocniri de la încheierea războiului asupra teritoriului în 1994. Sute de soldați și civili au fost uciși și zeci de mii de oameni strămutați în trei săptămâni și jumătate de lupte, marcate de utilizarea dronelor și a artileriei grele împotriva zonelor populate.
 
Zohrab Mnatsakanyan, ministrul armean de externe, și Jeyhun Bayramov, omologul său azer, au călătorit la Washington după discuțiile de miercuri cu Sergei Lavrov, ministrul rus de externe, de la Moscova.
 
Încercările Rusiei, puterea tradițională din Caucaz, de a pune capăt luptelor nu au avut succes, pe fondul unui sprijin puternic pentru Azerbaidjan din partea Turciei. O încetare a focului intermediată de Moscova s-a destrămat aproape imediat și eforturile ulterioare de a întrerupe conflictul au eșuat.
 
„SUA au un rol pozitiv - în calitate de mediator, de superputere, pot avea influență”, a declarat pentru Financial Times Varuzhan Nersesyan, ambasadorul Armeniei în SUA. El a spus că țara se așteaptă ca SUA să exercite presiuni asupra Turciei, pe care a descris-o drept „un participant deplin” la război.
 
„Statele Unite, în calitate de membru de frunte al NATO, pot exercita presiuni asupra Turciei pentru a opri imediat această agresiune”, a spus domnul Nersesyan, adăugând că dorește ca Turcia să retragă „teroriștii” și echipamentele militare din Azerbaidjan și să rămână neutră.
 
Turcia a negat trimiterea de mercenari sirieni pentru a sprijini armata azeră, în ciuda acuzațiilor intermediarilor care spun că au ajutat la recrutare.
 
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a oferit un sprijin puternic campaniei militare a Azerbaidjanului. Ankara a furnizat forțelor armate azere drone armate fabricate de Turcia.
 
Pompeo a solicitat săptămâna trecută părților în luptă să pună în aplicare o încetare a focului și să nu mai vizeze zone civile, dar de atunci pare să susțină Armenia, care are un tratat de apărare cu Rusia, împotriva Azerbaidjanului, pe care SUA și Armenia îl acuză că beneficiază de sprijinul Turciei.
 
„Sperăm că armenii vor putea să se apere de ceea ce fac azerii”, a declarat Pompeo postului de radio WSB Atlanta săptămâna trecută, subliniind că Turcia crește riscul intervenind pentru a „furniza resurse” Azerbaidjanului.
 
„Țările terțe” nu ar trebui „să vină să-și împrumute puterea de foc pentru ceea ce este deja un butoi de pulbere”, a spus Pompeo.
 
Pompeo urmează să se întâlnească separat cu ambii miniștri de externe, deși ambasadorii fiecărei țări la Washington au declarat că nu exclud posibilitatea unei întâlniri în trei direcții. Scrie Financial Times.
 
Elin Suleymanov, ambasadorul Azerbaidjanului în SUA, a declarat că oamenii ar trebui să fie „realiști” cu privire la posibilitatea unei liniștiri intermediate de SUA și a avertizat că nu dorește ca țara sa să devină victima unei concurențe între copreședinții Grupului Minsk - Franța, Rusia și SUA - care a petrecut decenii încercând să medieze o soluție la conflictul de lungă durată.
 
„Nu este vorba despre faptul că SUA au mai mult succes decât Rusia sau Rusia are mai mult succes decât SUA”, a spus el.
 
Suleymanov a declarat că dorește să vadă ceilalți membri ai grupului mai larg de la Minsk - care include și Turcia - că se implică mai mult în rezolvarea crizei.
 
 
Președintele Erdogan și-a exprimat scepticismul cu privire la posibilitatea încetării focului și a pus la îndoială motivația celor care doresc să o asigure. „Vestul nu este de partea Azerbaidjanului”, a spus el duminică în timp ce acuza națiunile occidentale de furnizarea de arme Armeniei.
 
„Rusia, SUA și Franța nu ar da înapoi fraților noștri azeri propria lor țară. Dumnezeu să-i ajute [în acest efort de a o revendica]. Cred că vor salva aceste ținuturi de la armeni. ”
 
Thomas de Waal, expert în regiune la Carnegie Europe, a declarat că SUA au fost „prea dezlipite de această problemă pentru a exercita vreo influență serioasă”.
 
„Elanul este acum în spatele operațiunii militare a Azerbaidjanului pe teren”, a spus el, adăugând că până și diplomația rusă se luptă să răspundă. „Așadar, mă îndoiesc foarte mult că SUA poate oferi orice, cu atât mai mult în zilele moarte ale unei administrații. Dar dacă, după cum pare probabil, conflictul se înrăutățește și armenii din Karabakh continuă să sufere, cu siguranță va exista un strigăt uriaș din partea marii comunități armeno-americane”. Scrie Financial Times.
 

Comentarii

loading...