14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalSUA vor reformarea Consiliului pentru Drepturile Omului și amenință cu retragerea

SUA vor reformarea Consiliului pentru Drepturile Omului și amenință cu retragerea

După pledoaria virulentă pentru reformarea CDH, din iunie 2017, de la Geneva, a lui Nikki Haley, ambasadoarea americană la ONU, eforturile Administrației Trump par să se fi împotmolit la New York.

La începutul lunii mai, SUA au prezentat unor ambasadori occidentali un proiect de rezoluție având ca obiectiv suprimarea punctului 7 de pe agenda instituției din Geneva, care se focalizează pe Israel și teritoriile palestiniene ocupate.

Textul mai abordează și componența Consiliului, Washingtonul propunând înlăturarea statelor care încalcă grav drepturile fundamentale.

Proiectul a fost primit cu reticență. Un diplomat european de la sediul ONU din Geneva a explicat că „dacă, pe fond, occidentalii sunt de acord asupra faptului că, în parte, Consiliul ar trebui reformat și că punctul 7 se focalizează pe Israel, ei nu sunt pregătiți să voteze o astfel de rezoluție la Adunarea Generală a ONU, pentru că acest vot ar echivala cu deschiderea unei cutii a Pandorei“.

Riscul – a precizat diplomatul – este de a facilita statelor care încearcă să minimalizeze impactul CDH propunerea de amendamente vizând slăbirea acestui organism.

17 organizații de apărare a drepturilor omului susțin însă contrariul, arătând într-o scrisoare că „rezoluția ar putea fi luată «ostatic» de către statele pentru care drepturile omului nu sunt o prioritate“.

La Geneva, această bătălie este privită cu îngrijorare, iar la New York izolarea SUA pune Administrația Trump într-o situație dificilă, care ar putea duce la părăsirea CDH la viitoarea sesiune din 18 iunie.

SUA au părăsit deja Conferința pentru Dezarmare de la Geneva pentru că Siria este la președinția rotativă de o lună a principalului organism ONU responsabil cu dezarmarea.

Ambasadorul american la conferință, Robert Wood, s-a retras marți, după ce a criticat mecanismul președinței rotative, care permite unui regim ce a folosit arme chimice pe propriul popor să prezideze un organism format din 65 de membri.

Wood a denunțat „tentativele repetate ale Siriei de a-și utiliza dreptul la prezidare pentru a normaliza regimul de la Damasc, ceea ce este inacceptabil și periculos“.  

Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă