Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

SUA vor să-şi consolideze prezenţa militară în Germania

SUA vor să-şi consolideze prezenţa militară în Germania

SUA, care dispun de un efectiv de peste 30.000 de militari în Germania, doresc să-şi consolideze şi mai mult prezenţa lor militară în această ţară, în pofida criticilor repetate din partea preşedintelui american Donald Trump la adresa Berlinului, a anunţat vineri ambasadorul SUA.

Iulian Budușan 0 comentarii

Aproximativ 1.500 de militari vor fi trimişi suplimentar în Germania până în 2020, a precizat Richard Grenell într-un comunicat. Această viitoare desfăşurare urmează să contribuie la 'consolidarea securităţii NATO şi a Europei', a subliniat el.

Acest anunţ intervine în pofida numeroaselor critici adresate - de la venirea lui Donald Trump la Casa Albă - ţărilor membre NATO şi, în special, Germaniei, pe motiv că nu alocă suficiente fonduri pentru apărare şi se bazează pe SUA pentru a le asigura securitatea.

Cele 29 de ţări membre ale Alianţei s-au angajat în 2014 să aloce 2% din PIB-ul lor cheltuielilor pentru apărare începând cel târziu din anul 2024.

Însă, aproximativ 15 ţări, între care Germania, Canada, Italia, Spania şi Belgia, sunt încă departe de această ţintă, cu mai puţin de 1,4% din PIB-ul lor pentru apărare în 2018, iar unele afirmă că nu pot să-şi respecte angajamentul până în 2024, invocând constrângeri bugetare, motiv de iritare pentru preşedintele american.

De altfel, Germania este una din ţintele privilegiate ale criticilor lui Donald Trump: el a acuzat Berlinul că alocă miliarde pentru a cumpăra gaze şi petrol din Rusia în loc să contribuie la cheltuielile de apărare. Germania a planificat să aloce 1,5% din PIB-ul său pentru bugetul apărării către orizontul anului 2025.

Comentarii

loading...