13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalSubmarinele germane, Caii Troieni plasați de Rusia în curtea forțelor navale ale...

Submarinele germane, Caii Troieni plasați de Rusia în curtea forțelor navale ale NATO?

Rusia își crește periodic prezența militară, iar navele de război ale lui Putin au pătruns până la coasta germană în timpul celor mai recente manevre. Care ar putea fi una dintre explicații? Simplu. Faptul că Marina Forțelor Armate Germane se bazează, în ceea ce privește submarinele pe care la are la dispoziție, și le folosește în Marea Baltică pentru recunoaștere, pe dispozitive de navigație care au fost dezvoltate de o companie rusă formată și nu corespund sub nicio formă standardelor militare de securitate tehnoilogică ale NATO.

Dezăluirea a fost făcută de jurnaliștii tabloidului german Bild, cei care au și citat un ofițer naval îngrijorat de posibilitatea ca datele sistemelor de navigație de pe submarinele germane să fie exploatate, tocmai în situații de criză, de către serviciile de informații străine.

Cum au ajuns dispozitivele rusești să doteze submarinele germane?

În 2005, în ultimul an de mandat al fostului cancelar federal Gerhard Schröder, atenție, fost președinte al Partidului Social – Democrat din Germania, aproximativ o sută de nave germane au fost echipate cu sisteme de navigație moderne, furnizate de către compania rusă Transas. Relația contractuală a fost replicată un deceniu mai târziu, de guvernul noului cancelar Angela Merkel, oficialitățile germane decizând tot în favoarea Transas în momentul în care a hotărât să instaleze dispozitivul de navigație, poziție, viteză și traseu „Navi Sailor 4100” pe cele mai moderne submarine germane U 35 (în funcțiune din 2015) și U 36 (în exploatare din 2016).

Transas furnizează tehnică militară pentru Rusia și este monitorizată de informații occidentale

Compania care a dotat navele germane cu sisteme de navigație a fost înființată la Sankt Petersburg în 1990 și activează atât în sectorul civile cât și în cel militar. Transas a echipat flota rusă cu simulatoare de luptă și a primit chiar, pentru felul în care s-a achitat de ”sarcini”, un premiu de la șeful Statului Major al Armatei Ruse, generalul Nikolai Makarov.
În 2018, compania a fost cumpărată de compania finlandeză Wartsila, dar divizia responsabilă cu producția sistemelor de tehnică militară a rămas în coordonarea rușilor. Echipele de tehnicieni care au lucrat pentru Transas dezvoltă acum drone de luptă pentru armata rusă. Tocmai din cauza legăturilor sale strânse cu serviciile de inteligence ale Armatei Ruse, această divizie a Transas se află în prezent în monitorizarea serviciilor de informații occidentale, potrivit experților în securitate.

Avertismente privind vectorii de atac și spionaj din 2020

În vara anului 2020, Oficiul German pentru Protecția Constituției a avertizat că sistemele de navigație maritimă vor deschide „vectori de atac pentru spionaj și sabotaj de către statele străine”. În cazul unui atac cibernetic, de exemplu, datele de navigație ar putea fi exploatate și manipulate, „în cel mai rău caz până la pierderea completă a funcționalității” navei, spuneau la acea vreme reprezentanții Oficiul German pentru Protecția Constituției. Posibilitatea scurgerii de date nu a fost negată nici de Ministerul Apărării din Germania care, la întrebarea reporterilor Bild privind probabilitatea ca dispozitivele Transas să reprezinte o amenințare pentru submarinele germane, a anunțat sec faptul că ”guvernul depune eforturi mari pentru a asigura securitatea IT / cibernetică și criptografică în zona de afaceri a Bundeswehr-ului”.
De asemenea, Tobias Lindner, politician responsabil cu politicii de apărare, în cadrul grupului parlamentar Verde, a solicitat imperativ ca Bundeswehr să se asigure că software-ul de navigație al marinei nu este o scurgere de securitate, cerând în acelațși timp Ministerului Apărării să explice de ce Marina germană nu utilizează niciun software de la un producător în țările NATO.

Cele mai citite

Emirates și Flydubai își reiau operațiunile după inundațiile din Dubai

Emirates și compania aeriană Flydubai au restabilit operațiunile normale după ce ploile abundente au provocat inundații grave în Emiratele Arabe Unite la începutul acestei...

Beat la volan, cu 218 km pe oră în localitate

Un șofer în vârstă de 41 de ani din Craiova a fost prins de polițiști conducând băut la volan și cu o viteză de...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...
Ultima oră
Pe aceeași temă