23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalSummit european foarte dificil la Bruxelles, pentru relansarea economică

Summit european foarte dificil la Bruxelles, pentru relansarea economică

Este o reuniune crucială care se anunţă foarte dificilă în privinţa ajungerii la un acord asupra unui plan de relansare a economiei europene, ameninţată de o recesiune istorică, relatează AFP.
 
”Acesta este un moment al adevărului şi ambiţiei pentru Europa”, a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron la sosirea la summit.

Cancelarul german Angela Merkel, a cărei ţară deţine preşedinţia semestrială a UE, a anunţat că se aşteaptă la ”negocieri foarte, foarte dificile”.

Şeful de orchestră al summitului, Charles Michel, s-a arătat optimist. ”Eu sunt total convins că, prin curaj politic, este posibil să se obţină un acord”.

Premierul olandez Mark Rutte a aplicat un duş acestor aşteptări, apreciind că există ”mai puţin de 50%” şanse de succes.

Omologul său italian Giuseppe Conte a exercitatpresiuni în vederea depăşirii divergenţelor. ”Este în interesul italienilor care continuă să sufere şi al cetăţenilor UE”.

Liderii au sosit toţi cu măşti la reuniune, care are loc – pentru prima oară în istorie – fără jurnalişti prezenţi fizic în imensa clădire.

Este o atmosferă foarte specială într-o zi în care doi lideri îşi sărbătoresc ziua de naştere – portughezul Antonio Costa, în vârstă de 59 de ani, şi Angela Merkel, în vârstă de 66 de ani. Merkel a primit numeroase cadouri – mai ales sticle de vin, inclusiv vin alb Bourgogne din partea luii Macron.

Pe agenda negocierilor se află un plan de relansare economică în valoare de 750 de miliarde de euro – constând în împrumuturi în valoare de 250 de miliarde de euro şi subvenţii în valoare de 500 de miliarde de euro, care să nu fie rambursate de către statele beneficiare.

Planul face parte din bugetul UE pe termen lung – aferent perioadei 2021-2027 -, în valoare de 1.074 de miliarde de euro.

La ultima lor întâlnire faţă în faţă, la 20 februarie, Cei 27 s-au despărţit cu un eşec. Ei trebuiau atunci să se pună de acord asupra bugetului UE aferent perioadei 2021-2027. Însă după criză, la masa negocierilor a apărut un plan de relansare.

Cele mai citite

Grav accident auto pe DN2 – E85, în Vrancea! Opt persoane, rănite în urma coliziunii dintre un autoturism și un microbuz

Opt persoane au fost rănite, vineri, la intersecţia DJ 205 R Coteşti cu DN2 - E85, în urma coliziunii dintre un microbuz de transport...

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: „Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă