6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalSummitul G7: Liderii au apelat la 'evitarea violenţelor' în Hong Kong

Summitul G7: Liderii au apelat la ‘evitarea violenţelor’ în Hong Kong

“G7 reafirmă existenţa şi importanţa declaraţiei sino-britanice din 1984 asupra Hong Kong-ului şi face apel la evitarea violenţelor” scrie în declaraţia finală de la sfârşitul celor 3 zile de summit de la Biarritz, în sud-vestul Franţei.

China nu face parte din G7, aminteşte AFP.

Hong Kong, un teritoriul semi-autonom, traversează cea mai gravă criză politică de la retrocedarea sa Chinei în 1997, iar tensiunile nu dau semne să scadă.

Poliţia din Hong Kong a justificat luni utilizarea tunurilor cu apă şi loviturile de avertizare trase explicând că se confruntă cu protestatari “extrem de violenţi”.

Confruntărilor de duminică din Tsuen Wan, la periferia fostei colonii britanice, au fost printre cele mai violente de la începutul lunii iunie, când a început mişcarea împotriva guvernului local susţinut de Beijing.

Premierul britanic Boris Johnson a declarat la încheierea summitului G7 că liderii grupului şi-au exprimat, cu toţii, “îngrijorarea profundă”.

“Toate naţiunile G7 doresc să sprijine un Hong Kong stabil şi prosper şi respectă colectiv regula “o ţară, două sisteme”, referire la statutul special pe care îl are Hong Kong în relaţie cu China continentală.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă