9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInternaționalSusținătorii lui Trump au pătruns în clădirea Capitoliului și vor să blocheze...

Susținătorii lui Trump au pătruns în clădirea Capitoliului și vor să blocheze validarea lui Biden

Protestatarii au demonstrat împotriva certificării victoriei lui Joe Biden în faţa Capitolului, într-o atmosferă foarte tensionată, conform imaginilor transmise de la faţa locului, relatează AFP.

Congresul Statelor Unite a început, miercuri, procesul de validare al rezultatului alegerilor prezidențiale. Vicepreședintele Mike Pence a început procesul de numărare a voturilor.

Cu câteva ore înainte de validarea formală în Congres a victoriei lui Joe Biden în alegerile prezidențiale din 2020, Donald Trump l-a rugat pe Mike Pence, pe Twitter, să blocheze procesul și să răstoarne de unul singur rezultatul alegerilor, deși acest lucru nu este posibil constituțional și legal.

Pence a respins cererea lui Trump, ceea ce a iscat nemulțumiri. „Unii cred că eu, în calitate de vicepreședinte, pot să accept sau să resping unilateral voturi ale Colegiului Electoral. Alții cred că voturile nu ar trebui niciodată contestate de sesiunea comună a Congresului. După studierea atentă a Constituției noastre, a legilor și istoriei, cred că niciuna dintre ele nu este corectă. Fondatorii noștri au fost foarte atenți la posibilitatea monopolizării puterii și au creat o republică bazată pe separația puterilor, pe pârghii și contraponderi înscrise în Constituția Statelor Unite. Învestirea vicepreședintelui cu autoritate unilaterală de a decide cine a câștigat alegerile prezidențiale este complet contradictorie cu această filosofie”, a scris Mike Pence în comunicat. Vicepreședintele a precizat de asemenea că rolul său este pur ceremonial.

Donald Trump a publicat un nou mesaj pe Twitter în care îl critică pe Mike Pence și spune că „nu a avut curajul să facă ce trebuie”.

Cele mai citite

Românii Investesc Record în Titlurile de Stat: O Premieră în Guvernarea PSD

Sub guvernarea lui Marcel Ciolacu, investițiile fără precedent devin motorul dezvoltării țării, iar economia României se clasează constant printre cele mai dinamice din Uniunea...

CNAIR începe proiectarea și execuția autostrăzii Alternativa Techirghiol

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a trimis marţi, 23 aprilie, la Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP), documentaţia de atribuire a...

Deficitul bugetar al României, conform Eurostat, a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează Drulă

Deficitul bugetar real al României în anul 2023 a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează deputatul Cătălin Drulă, președintele USR. Liderul USR precizează că...
Ultima oră
Pe aceeași temă