18.8 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăInternaționalSute de refugiaţi sirieni se întorc din Liban în ţara lor devastată...

Sute de refugiaţi sirieni se întorc din Liban în ţara lor devastată de război

În contextul în care calmul a revenit în anumite sectoare recucerite de puterea siriană, Libanul apreciază că a venit timpul ca cei 1,5 milioane de refugiaţi sirieni instalaţi pe teritoriul său, fugiţi din calea războiului, să se întoarcă acasă.

Localitatea Aarsal, în estul Libanului, a găzduit aproximativ 36.000 de refugiaţi, potrivit Înaltului Comisariat ONU pentru Regugiaţi (UNHCR), majoritatea originari din localităţi situate de cealaltă parte a frontierei.

Aceste plecări, joi, vizează aproximativ 400 de refugiaţi instalaţi la Aarsal, potrivit directorului Siguranţei Generale libaneze, generalul Abbas Ibrahim, care supervizează aceste operaţiuni.

”Un convoi transportând 370 de refugiaţi a părăsit taberele de la Aarsal către teritoriul sirian”, potrivit agenţiei naţionale libaneze de presă ANI.

Înainte de plecare, femei şi copii au fost instalaţi în maşini şi tractoare, dar şi în camioane, a constatat un fotograf AFP prezent la periferia Aarsalului, care a precizat că forţe de sercuritate au verificat identitatea refugiaţilor ce se pregăteau să se întoarcă în ţara lor.

Vehicule au fost încărcate cu puţinele lor bunuri – saltele, mobile, vase de plastic.

La Damasc, agenţia oficială Sana a anunţat că sute de refugiaţi au sosit la un post de frontieră, de unde autobuze urmau să-i transporte către satele lor, în regiunea Qalamoun, în apropiere de capitala siriană.

UNHCR a anunţat că are o echipă aflată la faţa locului în Liban, dar a subliniat că nu este implicat în operaţiuni.

”Poziţia noastră nu s-a schimbat. Noi nu am organizat întoarceri (în trecut), deci nu am organizat-o nici pe aceasta”, a anunţat o purtătoare de cuvânt în Liban a UNHCR, Lisa Abou Khaled.

Echipe ONU în Siria aşteaptă o autorizare din partea autorităţilor de la Damasc să acceadă în zone în care se întorc refugiaţi, situate în cea mai mare parte în regiunea Qalamoun, a declarat ea pentru AFP.

Ministerul libanez de Externe a blocat recent cereri de permis de sejur ale unor angajaţi UNHCR, acuzând Agenţia ONU că blochează întoarcerea refugiaţilor.

Aproape 90% dintre sirienii din Liban doresc să se întoarcă acasă la un moment dat, potrivit unui recent sondaj UNHCR, însă marea majoritate este conştientă că este necesar să mai aştepte, din cauza situaţiei în domeniul securităţii şi economice a unei ţări devastate din 2011 de un război care s-a soldat cu peste 350.000 de morţi.

În aprilie, aproximativ 500 de refugiaţi sirieni s-au întors în ţara lor, iar un oficial de rang înalt din cadrul securităţii libaneze a evocat, la sfârşitul lui mai, plecarea altor ”mii”.

Cele mai citite

Iohannis la Consiliul European, azi și mâine. Situația din Orientul Mijlociu, pe agendă

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, astăzi şi mâine, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles.Şeful statului va participa, de...

Clotilde Armand vrea blocuri pe spațiile verzi de lângă Lacul Băneasa. Nicușor Dan închide ochii la PUZ-ul fostei colege de partid

Informații despre un plan urbanistic zonal (PUZ) dat de Primăria Sectorului 1, prin care se aprobă construirea de blocuri pe un spațiu verede, în...

Ucraina a conceput un submarin electric ce va putea lansa torpile

Inginerii ucraineni dezvoltă un nou submarin care poate lansa torpile, potrivit Kyiv Post, conform monitorulapararii.ro. Ambarcaţiunea, cunoscută sub numele de „Kronos", a fost testată cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă