14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalSute de ”veste galbene” manifestează înainte de Ziua Naţională a Franţei

Sute de ”veste galbene” manifestează înainte de Ziua Naţională a Franţei

În afară de sloganul obişnuit – ”Macron, demisia!” – manifestanţii au scandat ”Homari peste tot, justiţie socială nicăieri!” sau ”De Rugy la puşcărie!”, un ecou al unor scandaluri de corupţie care-l vizează pe ministrul Ecologiei, un fost preşedinte al Adunării Naţionale, François de Rugy.

”Vrem să ne exprimăm nemulţumirea faţă de un preşedinte care a acaparat toate puterile, miniştri care beau vin de 500 de euro… Tot ceea ce e de revăzut sunt munca, pensiile, şcoala, spitalul”, declară Henri, un pensionar parizian, un fost angajat al Societăţii naţionale franceze a căilor ferate (SNCF), venit la a 35-a sa manifestaţie la rând. ”Sunt aici de la început!”.

MANIFESTANŢI ÎMPIEDICAŢI SĂ INTRE ÎN GARA LYON

Alt pensionar, Alain, declară că a venit ”pentru a susţine oamenii în dificultate”. El dă asigurări că mişcarea va continua în această vară, în pofida unei scăderi puternice a mobilizării în ultimele săptămâni la Paris şi în alte oraşe.

”Bineînţeles! Va dura cât este nevoie. Este exclus să renunţăm, atât timp cât oamenii bogaţi nu ascultă de cei aflaţi în dificultate”, afirmă el.

Câteva incidente uşoare au avut loc pe traseul defilării la Paris, unde forţe de ordine au recurs la gaze lacrimogene, în unele cazuri după ce au fost ţinta unor tiruri cu proiectile.

Manifestanţi au fost împiedicaţi săpătrundă în Gara Lyon şi au fost dispersaţi înainte de parcurgerea traseului prevăzut iniţial, în apropiere de Gara Austerlitz.

Câteva persoane au fost arestate, a constatat AFP.

La Bordeaux, mult timp un fief al mişcării, manifestau aproximativ 250 de persoane, cu sloganuri precum ”Vrem homar!”, ”De Rugy, de Rugy, aici chiriile nu sunt gratuite!”, a constatat AFP.

Cele mai citite

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...

Ciolacu, despre o eventuală înlocuire a candidatului Cîrstoiu cu Negoiță. Ce a stabilit cu Ciucă

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat...

Un bărbat a fost arestat după ce a amenințat că se aruncă în aer la consulatul Iranului la Paris

Poliția franceză a arestat un bărbat care a amenințat că se va arunca în aer la consulatul Iranului din Paris, dar la percheziție s-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă