15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalSzijjarto: Şansa cea mai "realistă" a Ungariei o reprezintă cooperarea cu România

Szijjarto: Şansa cea mai “realistă” a Ungariei o reprezintă cooperarea cu România

Comentând discuţiile purtate joi la Bruxelles cu comisarul european pentru politici climatice şi energie, Arias Canete, ministrul ungar a declarat că, “în pofida retoricii europene măreţe”, problema securităţii energetice a Europei centrale încă nu a fost rezolvată, iar cel mai “realist” progres este posibil în România, dacă aceasta îşi respectă angajamentul de a începe să producă gaz natural în Marea Neagră şi modernizează în scurt timp conducta dintre Ungaria şi România pentru a permite transportul în flux bidirecţional, informează Agerpres.

În aceste condiţii, Ungaria poate spera, din 2022, să-şi diversifice resursele de gaz natural, a menţionat Szijjarto.

Ministrul ungar de externe a mai afirmat, după întâlnirea sa cu comisari europeni la Bruxelles, că Uniunea Europeană trebuie să fie mai “curajoasă” şi mai rapidă în procesul de extindere în Balcanii de Vest şi încă în acest an ar trebui deschise toate capitolele negocierilor de aderare ale Serbiei şi Muntenegrului. El a precizat că guvernul ungar este nemulţumit în mod special de faptul că aderarea Muntenegrului şi a Serbiei este prevăzută de Comisie pentru 2025, cel mai devreme.

Peter Szijjarto a subliniat că aderarea statelor din Balcanii de vest este în interesul economic şi de securitate al Europei pe ansamblu, iar dacă acest subiect va fi neglijat “ar putea apărea foarte uşor un nou val de imigraţie la graniţele sudice ale UE, care înseamnă în acest caz graniţa Ungariei”.

El a calificat totodată drept “dezamăgitoare” declaraţia de săptămâna trecută a preşedintelui francez Emmanuel Macron conform căreia Parisul va sprijini extinderea doar după reforma internă a UE.

“Din păcate acest lucru confirmă că Europa de vest nu înţelege cu adevărat zona. Balcanii de vest pot provoca o instabilitate europeană foarte gravă, dar pot determina şi progrese serioase în privinţa securităţii Europei”, a adăugat Szijjarto.

Ministrul ungar al afacerilor externe şi comerţului exterior s-a întâlnit mai la Bruxelles cu Tibor Navracsics, comisarul european responsabil pentru cultură şi educaţie, precum şi cu Johannes Hahn, comisarul pentru extindere.

Cele mai citite

În Rusia circulă zvonuri că doi suspecți implicați în atentatul de la Moscova au murit în arest

Doi dintre suspecții pe care Rusia i-a reținut după atacul terorist de la Moscova, din 22 martie, ar fi murit în arest. Acest zvon este...

Preşedintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, încă 60 de zile de control judiciar

Procurorii anticorupţie au prelungit cu încă 60 de zile măsura preventivă a controlului judiciar faţă de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Iulian Dumitrescu, au...

Liderul ATP a rămas fără antrenor. Djokovic l-a concediat pe Goran Ivanisevic

După începutul dezamăgitor de sezon, în care nu a reușit să cucerească niciun titlu, tenismenul sârb Novak Djokovic a luat o decizie radicală și...
Ultima oră
Pe aceeași temă