Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Szijjarto: Ungaria este favorabilă sporirii capacităţii de apărare a UE

Szijjarto: Ungaria este favorabilă sporirii capacităţii de apărare a UE

Ungaria este favorabilă sporirii capacităţii de apărare a Uniunii Europene şi cere Europei să facă mai mult în această privinţă, a afirmat miercuri ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, care a reacţionat astfel la un apel recent al cancelarului german Angela Merkel.

Rl online 0 comentarii

Oficialul ungar a spus, de asemenea, că ţara sa a prezentat în trecut o propunere similară. Totuşi, ca membră a NATO, Ungaria consideră că este important să se evite orice paralelă între o potenţială armată a UE şi Alianţa Nord-Atlantică - a accentuat Szijjarto.

Acesta a adăugat că o armată a UE este necesară pentru a se apăra de ameninţările externe cu care se confruntă blocul comunitar, cum este cazul imigraţiei ilegale.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a afirmat recent că Europa nu va putea să se apere fără ''o armată europeană adevărată'', iar preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, fost premier al Luxemburgului, este de mult timp un susţinător vocal al ideii că Uniunea Europeană trebuie să aibă o capacitate de apărare comună suplimentară, separată de NATO, alianţă dominată de SUA.

Unii lideri europeni împărtăşesc opinia Marii Britanii - ţară care se va retrage din Uniunea Europeană la finalul lui martie 2019 - potrivit căreia un rol militar mai pregnant al Uniunii Europene ar putea submina NATO. Totuşi, majoritatea statelor membre UE au convenit în decembrie anul trecut să coopereze cu privire la finanţarea şi dezvoltarea forţelor lor armate.

Un Fond european pentru apărare urmează să fie înfiinţat în 2019 pentru a dezvolta capacităţile militare ale statelor membre şi a promova independenţa strategică a UE. Parisul a iniţiat paralel cu opt parteneri un grup european de intervenţie destinat să poată întreprinde rapid o operaţiune militară, o evacuare într-o ţară în război sau să ofere asistenţă în caz de catastrofă.

Comentarii

loading...