20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalTensiuni după confiscarea unui petrolier britanic, de către Iran

Tensiuni după confiscarea unui petrolier britanic, de către Iran

“Avem avioane de patrulare care operează în spaţiul aerian internaţional monitorizând situaţia din strâmtoarea Ormuz”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comandamentului central american Earl Brown într-un e-mail trimis dpa.

Între timp, Arabia Saudită a declarat că va găzdui forţe americane în regat pentru a “consolida securitatea şi stabilitatea regională”.

Preşedintele american, Donald Trump, într-o întâlnire cu presa înainte de a părăsi Washingtonul pentru weekend, a subliniat alianţa de lungă durată dintre Statele Unite şi Marea Britanie şi a spus că Administraţia SUA va fi în contact cu Londra.

Trump a mai spus că l-a autorizat pe senatorul Rand Paul, un aliat republican şi un sceptic al războiului, să angajeze discuţii cu Iranul.

Statele Unite au acuzat ţara islamică de atacuri asupra petrolierelor, acuzaţii pe care Teheranul le neagă.

De când Trump a preluat mandatul la Casa Albă în 2017, SUA au exercitat o “presiune maximă” asupra Iranului, inclusiv prin retragerea din acordul nuclear pe care puterile mondiale l-au încheiat cu Teheranul în 2015, scrie dpa.

Arestat vineri pentru nerespectarea codului maritim internaţional de către Gardienii Revoluţiei, armata ideologică a Iranului, care a evocat o ciocnire cu o ambarcaţiune de pescuit iraniană, petrolierul Stena Impero, al cărui proprietar este suedez, a fost dus în portul Bandar Abbas (sud), conform autorităţilor portuare ale provinciei Hormozgan, unde se află portul.

Anunţul sechestrării petrolierului sub pavilion britanic a venit la câteva ore după decizia Curţii Supreme din Gibraltar de a prelungi cu 30 de zile reţinerea petrolierului iranian Grace 1, reţinută la data de 4 iulie de către autorităţile din Gibraltar, teritoriu britanic situat în sudul extrem al Spaniei, care au suspectat-o de livrare de petrol Siriei ceea ce constituie o încălcare a sancţiunilor Uniunii Europene împotriva Damascului.

Teheranul neagă această acuzaţie şi denunţă un act de “piraterie”.

Marea Britanie a denunţat un act “periculos” şi a recomandat navelor britanice să evite această rută maritimă strategică unde incidentele se înmulţesc.

Germania şi Franţa au cerut Iranului eliberarea navei, care are la bord 23 de membri ai echipajului, dintre care 18 sunt de naţionalitate indiană, iar cinci de alte naţionalităţi – filipineză, letonă sau rusă. Autorităţile indiene, filipineze şi letone au declarat că au cerut Iranului să le elibereze cetăţenii.

Strâmtoarea Ormuz este tranzitată de o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea.

Cele mai citite

Imagini șocante cu soldații israelieni: se joacă cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene

Imaginile prezentate public şochează, pe fondul ofensivei israeliene pe care IDF o poartă din Gaza de câteva luni, ca răspuns la atacurile din 7...

Tarifele polițelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie 2024

Executivul a aprobat actul normativ promovat de Ministerul Finanțelor și elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin care prelungește cu trei luni perioada de...

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...
Ultima oră
Pe aceeași temă