7.6 C
București
sâmbătă, 16 martie 2024
AcasăInternaționalTensiuni între Rusia și Japonia. Motivul, instalarea sistemului antirachetă Aegis Ashore

Tensiuni între Rusia și Japonia. Motivul, instalarea sistemului antirachetă Aegis Ashore

Japonia a decis luna aceasta că îşi va extinde sistemul de apărare antirachetă, ce va fi echipat cu radare Aegis şi rachete interceptoare, ca răspuns la ameninţarea crescută reprezentată de rachetele nord-coreene, informează Reuters, citată de Agerpres.

‘Acţiuni ca acestea sunt în contradicţie directă cu prioritatea construirii încrederii militare şi politice între Rusia şi Japonia şi, din nefericire, va avea un impact negativ asupra întregii atmosfere în relaţiile bilaterale, inclusiv în negocierile asupra unui tratat de pace’, a spus Zaharova în cadrul unei conferinţe de presă săptămânale.

‘Practic aceasta ar însemna încă o încălcare a Tratatului privind forţele nucleare intermediare (INF) de către americani, cu asistenţa Japoniei’, a explicat ea.

Rusia şi Japonia nu au încheiat niciodată formal ostilităţile după cel De-al Doilea Război Mondial, din cauza unei dispute privind un grup de insule din Pacific.

Încheierea unui tratat de pace între Rusia şi Japonia ar implica analizarea de către Moscova a modului în care ar putea fi afectată de angajamentele asumate de Tokio în domeniul securităţii faţă de aliaţii Japoniei, declara luna trecută preşedintele rus Vladimir Putin.

Două rachete nord-coreene au survolat teritoriul japonez în acest an, iar Phenianul a ameninţat că va “scufunda” arhipelagul nipon. La sfârşitul lunii noiembrie, regimul comunist a testat o nouă rachetă balistică intercontinentală (ICBM) care s-a prăbuşit în Marea Japoniei.

Japonia intenţionează să instaleze sistemul Aegis Ashore în două amplasamente diferite pentru a acoperi întregul arhipelag.

Acest dispozitiv cu radare puternice va completa sistemele antibalistice actuale din Japonia, care cuprind în prezent rachete americane interceptoare SM-3, lansate de pe nave, şi rachete sol-aer Patriot PAC-3.

Cele mai citite

Rezultatele de la simularea Bacalaureatului

Ministerul Educației (ME) a centralizat rezultatele înregistrate la simularea probelor scrise din cadrul examenului național de bacalaureat, susținută în perioada 4 - 7 martie...

Rezultatele de la simularea Bacalaureatului

Ministerul Educației (ME) a centralizat rezultatele înregistrate la simularea probelor scrise din cadrul examenului național de bacalaureat, susținută în perioada 4 - 7 martie...

Ciucă le-a transmis românilor din Barcelona când vor putea avea cetățenie dublă

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, le-a transmis românilor din zona Barcelonei că, din acest an, nu vor mai fi nevoiţi să renunţe la cetăţenia română...
Ultima oră
Pe aceeași temă