Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Maduro a expulzat diplomații americani

Maduro a expulzat diplomații americani

Tensiuni între Washington și Caracas, pe fondul realegerii lui Maduro

La două zile după controversata sa realegere, președintele venezuelean, Nicolas Maduro, l-a declarat „persona non grata“ pe însărcinatul cu afaceri al SUA, și a anunțat expulzarea acestuia în 24 de ore.

Gabriela Anghel 0 comentarii

Măsura se vrea o replică la anunțul SUA privind noi sancțiuni economice impuse regimului de la Caracas.

Todd Robinson, cel mai înalt reprezentant diplomatic al Statelor Unite în Venezuela, a fost calificat drept „un conspirator activ, care abuzează și violează legea internațională“.  „Vom prezenta probe privind conspirația însărcinatului cu afaceri al SUA, Todd Robinson, și a Ambasadei în domeniile militar, economic și politic“, a precizat Maduro.

De asemenea, el a ordonat expulzarea celuilalt înalt oficial al misiunii diplomatice (cele două țări nu mai au ambasadori din 2010), Brian Naranjo, pe care l-a acuzat că este reprezentantul CIA la Caracas.

Maduro, la putere din 2013, a fost reales duminică pentru un nou mandat, până în 2025, scrutin denunțat de comunitatea internațională drept un proces nedemocratic și boicotat de opoziție, care acuză o înșelătorie.

Fără surpriză, el a fost declarat învingător de către Comisia Electorală cu aproape 70% din voturi, într-un scrutin marcat de un absenteism de aproape 52%, cel mai ridicat de la începuturile democrației în țară, în 1958.

Rezultatele anunțate au fost respinse de Chile, Panama, Costa Rica, dar și de Grupul de la Lima, o alianță a țărilor din America și Caraibe (printre care Argentina, Brazilia, Columbia, Mexic și Canada).

Cele 14 state membre ale Grupului de la Lima și-au chemat ambasadorii din Venezuela a doua zi după scrutinul căruia nu îi recunosc legitimitatea.

„Alegerile nu au respectat normele democratice minimale“, a declarat premierul spaniol, Mariano Rajoy, precizând că Madridul va studia cu UE „măsuri oportune“ și va continua să acționeze pentru atenuarea suferințelor venezuelenilor.

Statele Unite au anunțat noi măsuri pentru izolarea economică a regimului Maduro. Președintele american, Donald Trump, a semnat un decret vizând reducerea capacității Caracasului de a vinde activele sale.

„Alegerile din Venezuela sunt o farsă, nici libere, nici echitabile“, a declarat vicepreședintele american, Mike Pence, adăugând că Washingtonul nu va rămâne cu brațele încrucișate în timp ce Venezuela „se prăbușește“ și „mizeria continuă să lovească poporul“. 

Venezuela se confruntă cu o criză majoră, o inflație galopantă, cu lipsa alimentelor și a medicamentelor, populația luând drumul exilului pentru a supraviețui

Comentarii

loading...