23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalTesla vrea să lanseze taxiuri autonome în 2020

Tesla vrea să lanseze taxiuri autonome în 2020

“Pot să anunţ ‘robotaxiurile’ autonome pentru anul următor, cu un grad ridicat de certitudine”, a declarat Elon Musk, cu ocazia unei reuniuni cu rol de prezentare în faţa investitorilor a proiectelor şi ambiţiilor pe care Tesla le are în domeniul vehiculelor autonome.

Ideea lui are la bază principiul unei platforme de rezervări de maşini cu şofer, la fel ca în cazul rezervărilor Uber, dar, în acest caz precis, vehiculele vor fi fără şofer.

Elon Musk vrea să obţină autorizaţia de lansare a noului serviciu în anumite părţi din Statele Unite, cu condiţia ca proprietarii actuali de maşini Tesla, care prezintă deja funcţionalităţi autonome, să accepte să se înscrie în program.

Antreprenorul sud-african, care promite futuristul transport feroviar de mare viteză Hyperloop şi vrea să colonizeze planeta Marte cu ajutorul rachetelor şi capsulelor produse compania SpaceX, a explicat că Tesla va dezvolta o aplicaţie ce permite proprietarilor participanţi la viitoarea platformă de rezervări să obţină profit.

“Utilitatea vehiculului creşte de cinci ori”, a afirmat el.

Reprezentanţii Tesla au dezvoltat, de asemenea, un computer de bord care ar trebui să asigure “conducerea complet autonomă” a vehiculului.

Acest computer şi un nou cip electronic vor fi instalate în toate automobilele Tesla, deşi conducerea complet autonomă are încă multe obstacole tehnice şi juridice de surmontat înainte de a putea fi generalizată.

Deocamdată, aceste vehicule nu corespund definiţiei referitoare la condusul autonom de “nivel 4” (maşina conduce singură, însă un om este prezent în habitaclu pentru a prelua controlul dacă este nevoie), a fortiori nici de “nivel 5” (fără prezenţa unui om).

Elon Musk a afirmat că odată cu noua tehnologie Tesla, şoferii “nu vor mai avea nevoie să atingă volanul” la începutul anului viitor.

Tesla se află în competiţie cu numeroase companii, precum Uber – liderul mondial în domeniul rezervărilor de maşini cu şofer -, dar mai ales cu Waymo (Alphabet/Google), care testează deja un serviciu de taxiuri autonome în statul american Arizona.

Lyft, rivalul companiei Uber în Statele Unite, a anunţat la rândul său la sfârşitul anului 2017 testarea pe scară largă a unui sistem de rezervări de maşini fără şofer în rândul anumitor clienţi din Boston.

Cei mai mulţi dintre marii constructori de automobile lucrează şi ei la diverse proiecte ce vizează conceperea şi dezvoltarea unor maşini autonome.

Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: „Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în...

Hidroelectrica anunță că Barajul Izvorul Muntelui este în perfectă siguranță după seismul de joi dimineață

Hidroelectrica a anunțat că Barajul Izvorul Muntelui, unul dintre cele mai mari din Europa, este în perfectă siguranţă după seismul produs joi dimineață în...
Ultima oră
Pe aceeași temă