Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Testele cu rachete ale Rusiei au închis, parțial, spațiul aerian comercial al Letoniei

Testele cu rachete ale Rusiei au închis, parțial, spațiul aerian comercial al Letoniei

Rusia a început să testeze rachete cu muniţie reală miercuri în Marea Baltică, alertând Letonia, ţară membră a NATO, potrivit căreia aceste exerciţii au forţat-o să închidă parţial spaţiul aerian comercial de la Marea Baltică.

Iulian Budușan 0 comentarii

Rusia a început să testeze rachete cu muniţie reală miercuri în Marea Baltică, alertând Letonia, ţară membră a NATO, potrivit căreia aceste exerciţii au forţat-o să închidă parţial spaţiul aerian comercial de la Marea Baltică, relatează Reuters.

Ministerul Apărării de la Moscova anunţase luni că Flota rusă din Marea Baltică, având baza în enclava Kaliningrad, se pregăteşte pentru antrenamente de rutină, exerciţii ce prevăd şi trageri asupra unor ţinte aeriene şi maritime.

'Este o demonstraţie de forţă', a declarat premierul leton Maris Kucinskis pentru Reuters.'Este greu de înţeles că aceasta se poate întâmpla atât de aproape de ţara noastră', a adăugat el, în contextul în care autorităţile letone afirmă că testele cu rachete se desfăşoară deasupra zonei economice exclusive a Letoniei.

Riga şi-a închis parţial spaţiul aerian pe o perioadă de trei zile, cât durează testele, iar Suedia a emis de asemenea o alertă privind traficul maritim civil şi a anunţat că ar putea exista întârzieri şi perturbări în traficul aerian.

Agenţia suedeză pentru transporturi a instituit temporar o aşa-numită 'zonă de pericol', unde este valabilă această alertă, în sudul Mării Baltice, redirecţionând traficul aerian şi maritim.

Aceste teste şi exerciţii militare din Marea Baltică urmează unor aplicaţii de amploare desfăşurate în septembrie şi care s-au întins de la Marea Neagră la Marea Baltică. Respectivele manevre au provocat critici din partea Occidentului, dată fiind amploarea lor, NATO denunţând o lipsă de transparenţă din partea Moscovei.

Într-o perioadă de tensiuni acute între Rusia şi Occident, oficialii NATO se tem că orice incident care ar implica o navă sau un avion civil ar putea declanşa un conflict pe scară largă. Moscova acuză Alianţa Nord-Atlantică de propagandă antirusească.

Ministerul Apărării leton l-a convocat la începutul acestei săptămâni pe ataşatul militar rus, exprimându-şi preocuparea şi ridicând problema legată de termen. Rusia susţine că desfăşoară aceste exerciţii pentru a-şi testa capacităţile după trecerea iernii.

'Exerciţiile durează trei zile într-o zonă cu trafic aerian intens şi având în vedere ceea ce se întâmplă în prezent în relaţiile dintre Occident şi Rusia, cred că este o acţiune destul de provocatoare', a declarat ambasadorul leton la Moscova, Maris Riekstins, pentru televiziunea letonă. A

Comentarii

loading...