11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăInternaționalThailanda se oferă să găzduiască summitul Trump-Kim

Thailanda se oferă să găzduiască summitul Trump-Kim

”Thailanda este gata să faciliteze şi să găzduiască discuţiile”, a declarat ministrul de externe thailandez Don Pramudwinai într-o conferinţă de presă.

Această ţară din Asia de Sud-Est – aliată istorică a SUA şi care întreţine de asemenea relaţii diplomatice cu Coreea de Nord – nu a primit cu toate acestea o cerere în acest sens, a precizat ministrul.

Contactată de AFP, ambasada americană din Bangkok, cea mai importantă din regiune, a refuzat să comenteze respectiva declaraţie.

Anterior, Donald Trump a indicat că cinci locuri sunt examinate pentru summitul prevăzut ‘probabil la începutul lunii iunie’, dar fără să ofere alte precizări.

Nr. 2 al juntei thailandeze, Prawit Wongsuwon, se află în prezent în Statele Unite, unde s-a întâlnit cu ministrul apărării James Mattis şi cu înalţi responsabili din domeniul securităţii interne, potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului Apărării thailandez, Kongcheep Tantravanich.

Liderul nord-coreean Kim Jong-Un va face un gest istoric vineri deplasându-se pentru prima oară în Sud pentru un summit cu preşedintele sud-coreean Moon Jae-in, care are drept scop concretizarea speranţelor de pace între cei doi vecini.

Soarta arsenalului nuclear al Phenianului urmează să se afle în centrul discuţiilor între cei doi conducători, care ar putea aborda de asemenea problema unui tratat de pace pentru a pune capăt în mod oficial războiului din anii 1950-1953.

După luni de tensiuni intense, o spectaculoasă încălzire a început în peninsulă de când Kim Jong-Un a anunţat la 1 ianuarie, spre surprinderea tuturor, că ţara sa va participa la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Pyeongchang, în Coreea de Sud.

Sâmbătă, el a anunţat un moratoriu privind testele nucleare şi tirurile cu rachete balistice cu rază lungă de acţiune nord-coreene, afirmând că obiectivele au fost atinse.

Cele mai citite

Coaliția ar fi decis să meargă cu candidați separați pentru Primăria Capitalei

Coaliţia PSD - PNL a decis să meargă cu candidaturi separate la funcţia de primar general al Capitalei, respectiv Gabriela Firea (PSD) şi Sebastian...

Iohannis spune că nu s-a gândit la reintroducerea serviciului militar obligatoriu și nici n-o va cere

Președintele Klaus Iohannis a declarat că nu și-a pus problema de reintroducere a serviciului militar obligatoriu în România și a precizat că nici nu...

Premierul Ciolacu a convocat brusc o ședință de guvern

Premierul Marcel Ciolacu a convocat, pe neașteptate, o ședință de guvern, pentru ziua de marți, 23 aprilie 2024. Potrivit Guvernului României, ședința Executivului începe la...
Ultima oră
Pe aceeași temă