13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalThe Telegraph Firma de tehnologie chineză compilează baze de date cu zeci...

The Telegraph Firma de tehnologie chineză compilează baze de date cu zeci de mii de figuri britanice

O companie chineză de tehnologie a compilat o bază de date cu zeci de mii de figuri britanice și copiii și familiile acestora pentru utilizarea agențiilor de informații din țară, a dezvăluit The Telegraph.
 
Dosarele asupra politicienilor din Marea Britanie – inclusiv Boris Johnson, prim-ministrul, regali, lideri religioși, ofițeri militari și familiile acestora sunt stocate în prezent pe un server chinez ca parte a unei operațiuni masive de colectare a informațiilor la nivel mondial de către o companie privată care descrie misiunea sa ca fiind „marea întinerire a națiunii chineze ”.
 
Datele includ nume, date de naștere, istoric educațional, biografii profesionale, condamnări penale, conturi de socializare și alte informații extrase de pe internet de către software-ul computerului. Informații despre oamenii de afaceri și academicieni britanici și despre mișcările navelor navale din Marea Britanie și SUA sunt, de asemenea, de vânzare.
 
Milioane de oameni din Statele Unite, Canada, India și Japonia sunt numiți în dosare, alături de aproximativ 40.000 de britanici.
 
Zhenhua Data, compania care a creat fișierele, susține că oferă „servicii pentru propagandă militară, de securitate și străină” și „servicii de informații pentru amenințări orientate spre om” și că și-a vândut baza de date clienților de securitate din China.

Cine sunt Zhenhua Data?
 

Baza de date care conține 40.000 de cetățeni britanici și mulți alții din întreaga lume a fost colectată de Zhenhua Data, o companie chineză care operează în districtul Nanshan din Shenzhen, în sudul țării.

 

Districtul Nanshan a devenit cunoscut sub numele de Silicon Valley din China și este sediul central al multor dintre cele mai mari companii de tehnologie din țară.

 

Zhenhua a fost fondată în aprilie 2018 și și-a lansat baza de date de informații de bază în decembrie a acelui an. Misiunea sa auto-descrisă este de a „integra date și informații globale open source pentru a ajuta marea întinerire a națiunii chineze”.

 

Principalul produs al companiei, baza de date individuală cheie de peste mări, se înțelege că a fost furată de un activist anti-China și eliminată din țară la începutul acestui an și ar fi fost împărtășită rețelei de informații Five Eyes din Marea Britanie, Australia, Noua Zeelandă, Canada și Statele Unite.

 

Se înțelege că Zhenhua face parte dintr-o rețea de companii chineze, private, care se alimentează din agențiile de informații ale statului prin supravegherea digitală a persoanelor din întreaga lume.

 

Compania declară că a vândut „servicii pentru militari, securitate și propagandă străină” către „instituții interne” din China, inclusiv guvernului și serviciilor de securitate.

 

De asemenea, susține că furnizează clienților săi date despre localizarea „navelor, avioanelor, sateliților și geamandurilor”.

 

Site-ul său web descrie rețelele sociale și analiza online ca o „armă de război a informațiilor” care poate fi folosită pentru „modelarea percepțiilor oamenilor și reproiectarea societății”.

 

Se știe foarte puțin despre conducerea lui Zhenhua sau despre natura exactă a relației sale cu o serie de alte firme chineze de date despre care se crede că sunt implicate în colectarea de informații în numele guvernului.

 

Are centre de procesare a datelor în peste 20 de țări din întreaga lume, precum și birouri regionale în orașele chinezești Beijing, Wuhan și Wuxi.

 

Un alt index al bazei de date folosește sute de mii de tweet-uri și postări pe Facebook care conțin cuvinte cheie legate de politica militară sau britanică pentru a construi o imagine de informații despre Marea Britanie.
 
Se pare că, conținutul complet al serverelor Zhenhua a fost furat la începutul acestui an de către un activist anti-China, care le-a împărtășit rețelei de informații Five Eyes din Marea Britanie, Statele Unite, Canada, Australia și Noua Zeelandă.
 
Baza de date a fost apoi împărtășită cu organizații media, inclusiv The Telegraph.
 
Fișierele Zhenhua denumesc zeci de miniștri de cabinet britanici, colegi și membri ai Parlamentului (a se vedea graficul de mai jos pentru lista completă a numelor). Acestea includ informații despre familia lui Tom Tugendhat, un deputat conservator critic extrem de dur al Beijingului și integrării componentelor Huawei în rețeaua 5G din Marea Britanie.

 


 

 

 

FOTO : GRAFIC – lista completă a numelor

credit: The Telegraph, Marea Britanie

Înalți deputați au solicitat ca Guvernul să fie precaut cu privire la amestecul Chinei în societatea britanică și la supravegherea electronică a cetățenilor britanici.
 
Dl Tugendhat și-a exprimat deja îngrijorarea că este supravegheat de serviciile de informații chineze și a declarat că scurgerea de date a arătat o „schimbare importantă” în abordarea țării.
 
“Acesta este un indiciu suplimentar că interesul lor pentru politica britanică a depășit generalul și specificul”, a declarat el pentru The Telegraph. „Ceea ce este clar este că guvernul chinez încearcă să se implice din ce în ce mai mult în politica din străinătate.
 
„Mulți dintre noi știm, prin direcționarea directă într-un mod brut, că încercările de a influența Marea Britanie au trecut dincolo de ceea ce era normal acum câțiva ani, iar acest lucru pare să indice că companiile private din China sunt utilizate ca parte a unei informații mai ample – de strângere de informații.
 
“Aceasta este o indicație că acum văd Occidentul, în special Regatul Unit, ca fiind tipul de sferă de influență în care doresc să aibă acest nivel de detaliu granular”.
 
Existența bazei de date ridică noi întrebări cu privire la supravegherea electronică chineză și sugerează o colaborare între conducerea comunistă și o varietate de companii private, în încercarea de a construi o imagine de informații despre Marea Britanie.
 
Descoperirea vine într-un moment de presiune intensă între guvernele britanic și chinez asupra noilor legi de securitate din Hong Kong și anularea implicării Huawei în rețeaua 5G din Marea Britanie.

 

FOTO : Anularea implicării Huawei în rețeaua 5G din Marea Britanie a fost o sursă de tensiune între Marea Britanie și China

FOTO : Anularea implicării Huawei în rețeaua 5G din Marea Britanie a fost o sursă de tensiune între Marea Britanie și China

Printre miile de cetățeni britanici din baza de date se numără fiica lui Amber Rudd, jurnalista Flora Gill, și familiile lui Justin Welby, arhiepiscopul de Canterbury și Ephraim Mirvis, rabinul șef.
 
Darius Guppy, un prieten controversat al lui Johnson din zilele sale de la Universitatea din Oxford, este listat în baza de date drept „apropiatul” primului ministru.
 
Fișierele conțin un arbore genealogic al regalității britanice și o listă a hobby-urilor și intereselor lor. Prințul Charles este descris ca „scriitor, jucător de polo, antreprenor, pictor, pilot de elicopter, scriitor pentru copii [și] aristocrat”, în timp ce prințesa Anne este listată ca „călăreț de evenimente”.
 
Un alt index din baza de date conține profiluri de mii de civili britanici care au fost condamnați pentru fraude, infracțiuni de droguri și terorism sau descalificați din locurile lor de muncă ca directori ai companiilor britanice.
 
Se consideră că informațiile au fost „extrase” din arhive de ziare, postări de pe rețelele sociale și din alte registre online înainte de a fi reambalate pentru a fi utilizate de serviciile de informații militare.
 
De când The Telegraph a contactat Zhenhua Data pentru comentarii, site-ul său web pare să fi fost șters.
 
Un reprezentant al companiei a refuzat să comenteze acuzațiile potrivit cărora ar fi fost implicat în spionaj de stat, spunând: “Ne pare rău, aceste întrebări se referă la secretele noastre comerciale. Nu este convenabil să dezvăluim”.
 
Un purtător de cuvânt al guvernului chinez nu a comentat legătura dintre agențiile sale de informații și Zhenhua Data.
 
Purtătorul de cuvânt a spus: „China nu a cerut și nu va cere companiilor sau persoanelor fizice să colecteze sau să furnizeze date, informații și informații stocate pe teritoriile altor țări pentru guvernul chinez prin instalarea„ ușilor din spate ”sau prin încălcarea legilor locale.”
 
Însă experții în securitate familiarizați cu datele au declarat că informațiile ar părea să „corespundă capacităților Ministerului Securității Statului”, echivalentul chinez al MI6.
 
O sursă de informații, care a vorbit în condiții de anonimat, a declarat: „Baza de date este înspăimântătoare pentru amploarea persoanelor acoperite, precum și pentru mediul lor.
 
„Reprezintă un sistem global de supraveghere în masă la o scară fără precedent. De asemenea, diferă de practicile de colectare a informațiilor din națiunile occidentale prin faptul că, strânge date în mod deliberat, despre oamenii pe care i-am considera„ civili ”și care nu sunt supuși în mod normal colectării nici măcar în țări străine.
 
„Este clar că Zhenhua și entitățile numite pe site-ul său drept„ parteneri ”nu sunt doar contractanți ai Ministerului Securității Statului și ai Armatei Populare de Eliberare, ci sunt de fapt părți intrinseci ale aparatului mai larg de securitate și informații al statului Republica Chineză.”
 

 

Bob Seely - Twitter

Bob Seely, juniorul conservator care conduce Grupul de Interese Huawei al Parlamentului

 

Scriind în The Telegraph, Bob Seely, juniorul conservator care conduce Grupul de Interese Huawei al Parlamentului, a declarat: „China nu construiește baze de date pe noi, legal sau nu, din motive benigne sau pentru a ști când să trimită felicitările pentru zilele de naștere.
“Face acest lucru pentru a găsi vulnerabilitățile umane de exploatat. Dacă datele și informațiile sunt puterea, atunci asta construiește China.
 
„Povestea puternică a colectării de date de către Telegraph despre milioane de oameni din întreaga lume și mii din Marea Britanie este un apel de trezire”.

Profesorul Christopher Balding, asociat la Henry Jackson Society

„Această bază de date este doar vârful aisbergului, dar arată că China cercetează sistematic milioane de oameni din Occident ca potențiale ținte de informații, se arată într-o declarație a lui Christopher Balding.
 
„Oricine are influență în Marea Britanie sau este strâns legat de ei, ar trebui să știe că guvernul chinez le ține la curent (îi hrănesc cu date).
 
“Furnizorii de date din Marea Britanie trebuie, de asemenea, să fie mult mai atenți în relațiile lor comerciale cu firme legate de China – este clar că distopia Chinei Big Data folosește datele occidentale pentru a-și realiza propria agendă.”

 

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă