14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalTheresa May exercită presiuni asupra UE

Theresa May exercită presiuni asupra UE

Londra nu a obţinut, pentru moment, concesiile Uniunii Europene (UE) prin care Regatul Unit apreciază că ar putea să încline balanţa în favoarea acestui text, respins masiv de deputaţii britanici în ianuarie.

Negocieri între Londra şi Bruxelles urmează să se reia în weekend, a anunţat joi în Parlament consilierul juridic al Guvernului (attorney general) Geoffrey Cox.

Theresa May abordează subiectul vineri la Grimsby, în nord-estul Angliei, într-un discurs, în faţa ”muncitorilor”, a anunţat Downing Street.

”La fel cum deputaţii (britanici) vor face o alegere majoră săptămâna viitoare, UE trebuie să facă de asemenea o alegere”, urmează să spună conducătoarea conservatoare, potrivit unor fragmente din discurs, comunicate în avans de către serviciile sale.

”Este în interesul europenilor ca Regatul Unit să iasă cu un acord”, urmează să sublinieze Theresa May. ”Noi lucrăm împreună cu ei, însă deciziile pe care le va lua Uniunea Europeană în zilele următoare vor avea un imapct important asupra rezultatului votului”.

Potrivit Downing Street, May urmează să spună că Guvernul său rămâne ”hotărât” să obţină ”modificări legal constrângătoare” cu privire la pasajul din acord referitor la ”plasa de siguranţă” irlandeză (”backstop”), un dispozitiv de ultim regurs conceput pentru a evita reimpunerea unei frontiere fizice între Irlanda, stat membru UE, şi Irlanda de Nord, una dintre cele patru naţiuni membre ale regatului.

Însă europenii au exclus în numeroase rânduri să renegocieze acest acord, aprobat de Cei 27 şi May în noiembrie 2018.

Ministrul francez al Afacerilor Europene Nathalie Loiseau a apreciat, într-o vizită în Regatul Unit, că acest acord este ”cel mai bun şi singurul posibil” şi că ”este exclus să fie redeschis sau renegociat”.

”Să ne oprim să facem o fixaţie asupra condiţiilor despărţirii noastre, să colaborăm la (…) relaţia viitoare”, a declarat ea.

Ministrul francez a mai spus că UE este dispusă ”să reflecteze” la ”clarificări”, însă aşteaptă totodată ”propuneri” din partea Londrei.

În cazul în care deputaţii britanici resping marţi acordul retragerii, Theresa May îi va întreba în ziua următoare dacă vor să părăsească UE fără acord. Dacă ei resping un ”no deal”, ea va supune joi la vot o propunere în vederea unei amânări ”limitate” a Brexitului, prevăzut în prezent la 29 martie.

Cele mai citite

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă