14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalTheresa May, întrevedere cu Donald Tusk. Printre subiecte este și tema frontierei...

Theresa May, întrevedere cu Donald Tusk. Printre subiecte este și tema frontierei cu Irlanda

Întrevederea vine în contextul unor tensiuni în privinţa propunerii Comisiei Europene pentru acordul de Brexit, prezentată miercuri de către Michel Barnier, negociatorul-şef al UE pentru Brexit.

Theresa May a declarat că propunerile UE privind statutul Irlandei de Nord ameninţă integritatea constituţională a Regatului Unit. De cealaltă parte, Blocul comunitar apreciază că Marea Britanie trebuie să vină cu o alternativă viabilă la propunerile Bruxellesului.

Premierul britanic va prezida o întrunire a Cabinetului său înainte de discuţiile cu Donald Tusk. May a subliniat că “niciun premier britanic” nu ar putea să fie de acord cu o propunere care creează o frontieră vamală şi normativă în Marea Irlandeză şi că va transmite “în mod clar” această poziţie oficialilor UE. Unii dintre membrii Guvernului de la Londra apreciază că discursul premierului britanic de vineri va oferi Uniunii Europene claritatea cerută privind relaţiile comerciale pe care le vrea Marea Britanie după Brexit-ul din 29 martie 2019.

Theresa May a declarat că obiectivul său pe termen lung este un “parteneriat economic personalizat”, susţinut de un acord de liber schimb cuprinzător care să garanteze accesul fără taxe pe pieţele Uniunii Europene pentru bunurile şi serviciile britanice.

 
Miercuri, Comisia Europeană a publicat un proiect de acord de Brexit în care propune stabilirea unei “zone comune de reglementare” pe întreaga insulă Irlanda, fără frontiere interne, în cazul în care Londra nu găseşte soluţii pentru menţine deschisă graniţa între Irlanda şi regiunea britanică Irlanda de Nord.

Iniţiativa prevede ca “teritoriul Irlandei de Nord, excluzând apele teritoriale ale Marii Britanii (…) ar urma să fie considerat ca făcând parte din teritoriul vamal al Uniunii”. Controalele vamale vor fi “efectuate în comun de autorităţile vamale ale Uniunii (Europene) şi cele din Marea Britanie cu competenţe privind teritoriul Irlandei de Nord”, citează Mediafax.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă