14.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăInternaționalFranța în pragul unei revoluții populare antiglobalizare

Franța în pragul unei revoluții populare antiglobalizare

Tot mai des, șefii de state sau de guverne aplică, la scurt timp după ce ajung la putere, politici radicale de promovare a surselor alternative de energie. Totuși, aplicarea de politici ecologiste nu e deloc o prioritate pentru popoarele lumii, dovadă faptul că „verzii“ – care în general sunt de extremă stânga și promovează asiduu politicile LGBT – nu câștigă decât rarisim alegeri democratice.

Agenda ecologistă e promovată fără oprire de organizațiile internaționaliste, cu ONU în prim-plan, care alimentează astfel un nou front în războiul impunerii unei autorități unice pe mapamond, împotriva voinței națiunilor.

Zeci de mii de francezi se revoltă însă împotriva „revoluției ecologiste“ pro-
movate de Guvern, care le afectează serios bugetul de cheltuieli. Elita globalistă organizează în aceste zile o conferință dedicată implementării politicilor ecologiste   chiar în Europa de Est, adică tocmai în regiunea europeană care până în prezent se împotrivește cu fermitate impunerii agendei globaliste. Secretarul general al ONU a ajuns până la a pretinde că nu ar trebui să fie permisă o poziție națională a fiecărui stat pe subiectul „schimbării climei“.

În ciuda violențelor care au escaladat în Franța în urma politicilor promovate de Guvern, președintele francez, Emmanuel Macron, a indicat că refuză să anuleze creșterea taxelor la motorină și benzină. În ultimul an, Guvernul de la Paris a scumpit de mai multe ori carburanții, pentru a putea finanța politici de promovare a combustibililor alternativi. Populația, în special cei mai săraci dintre francezi, s-a revoltat în ultima lună, iar demonstranții ieșiți în stradă au provocat violențe semnificative. Zecile de mii de francezi care ies în stradă îl acuză pe președintele Emmanuel Macron că nu ia în considerare prioritățile populației. „Suntem o mişcare paşnică, doar că suntem dezorganizaţi“, a declarat Dan Lodi, un pensionar în vârstă de 68 de ani care a participat sâmbătă la manifestațiile anti-ecologiste din Franța. „El (președintele Emmanuel Macron, n.red.) trebuie să coboare de pe piedestalul său, să înţeleagă că problema nu este taxa pe carburant, ci puterea de cumpărare. În fiecare lună trebuie să umblu la economii“, a denunţat şi Chantal, pensionară de 61 de ani, citată de Agerpres.

Protestele „Vestelor galbene“, numele sub care este cunoscută această mişcare creată pe reţelele de socializare, fără tutela vreunui partid sau a unui sindicat, au fost determinate de anunţul Guvernului francez privind scumpirea carburanţilor. Stimulată de sprijinul a două treimi din francezi, potrivit sondajelor, şi de succesul unei petiţii pentru scăderea preţului carburantului la pompă, care a depăşit un milion de semnături, mişcarea continuă la 15 zile de la lansare. Sâmbătă, aproximativ 36.000 de persoane au demonstrat în toată Franţa, dintre care 5.500 de persoane la Paris, potrivit autorităţilor.

 

Emmanuel Macron nu dă doi bani pe cererile manifestanților

Șeful statului francez a declarat că nu va accepta niciodată violenţa care a explodat sâmbătă la Paris, deoarece violența „nu are nimic de-a face cu exprimarea unei furii legitime“. „Nicio cauză nu justifică ca forţele de ordine să fie atacate, ca magazinele să fie jefuite, ca trecători sau jurnalişti să fie ameninţaţi, ca Arcul de Triumf să fie vandalizat“, a adăugat Emmanuel Macron. „Vinovaţii pentru aceste violenţe nu vor schimbare, nu vor nicio ameliorare, ei vor haos: ei trădează cauzele pe care pretind că le servesc şi pe care le manipulează. Vor fi identificaţi şi traşi la răspundere pentru actele lor, în faţa justiţiei“, a pretins Emmanuel Macron. „Voi respecta mereu protestele, voi asculta mereu opoziţia, dar nu voi accepta niciodată violenţa“, a declarat preşedintele. După ce a făcut această declaraţie la începutul conferinţei sale de presă, Emmanuel Macron a refuzat să răspundă întrebărilor jurnaliştilor pe această temă.

 

Furia anti-ecologistă se apropie de inima UE

Circa o sută de „Veste galbene“ au manifestat săptămâna trecută și la Bruxelles, prima adunare de acest fel desfăşurată în Belgia în cadrul mişcării de protest începute în Franţa cu două săptămâni în urmă. Potrivit unei purtătoare de cuvânt a Poliţiei din Bruxelles, circa 30 de persoane au fost deja arestate pe căile de acces către locul manifestaţiei, mai ales pentru „port ilegal de armă“. Manifestaţia s-a desfăşurat în intersecţia Arts-Loi, nu departe de instituţiile europene şi de sediul Guvernului belgian. Această intersecţie este un loc ales cu predilecţie pentru organizarea de manifestaţii, datorită vizibilităţii pe care o oferă, fiind un punct nevralgic pentru traficul rutier în Bruxelles. Lansată cu două săptămâni în urmă în Franţa – iniţial ca un protest paşnic împotriva creşterii taxelor pe carburanţi –, această mişcare s-a extins în regiunea Valonia, sudul francofon al Belgiei, unde „Vestele galbene“ au avut mai multe ciocniri cu huligani şi poliţia a efectuat arestări. Protestul de sâmbătă este însă primul de acest fel desfăşurat la Bruxelles şi nu are niciun organizator declarat, deşi manifestaţia a fost convocată pe reţelele de socializare.

 

ONU îi incită pe americani la revoltă împotriva lui Trump

ONU a deschis, luni, în orașul polonez Katowice lucrările unui summit internațional privind „schimbările climatice”, la care participă numeroși șefi de state. Scopul oficial al evenimentului este avertizarea oamenilor cu privire la gravitatea schimbărilor climatice, însă toate luările de poziție ale Națiunilor Unite pe subiectul schimbărilor climatice au atacat deschis suveranitatea națiunilor.

Înainte de deschiderea summit-ului, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, l-a criticat din nou pe președintele american, Donald Trump, deoarece acesta a scos SUA din grupul țărilor care acționează coordonat sub comanda ONU pentru implementarea de politici ecologiste. Mai mult decât atât, liderul Națiunilor Unite i-a îndemnat pe americani să se revolte împotriva hotărârii președintelui american și să promoveze politici ecologiste împotriva deciziei propriului lor președinte.

„Voința politică nu mai e astăzi la fel de puternică precum ar trebui să fie. Există un document foarte important, Acordul de la Paris, dar unele țări nu mai vor să îl aplice. Să nu uităm mai ales că Acordul de la Paris nu a cerut suficient de multe eforturi, trebuie să punem în practică un document mai ambițios, pentru că altfel ajungem la o catastrofă. După decizia lui Donald Trump de a renunța la Acordul de la Paris, trebuie să ne asigurăm că întreaga societate americană va fi capabilă, indiferent de poziția președintelui Trump, să acționeze, la nivelul primarilor de orașe, al liderilor de afaceri, al întregii societăți americane, care e cea mai conștientă de pe întreaga planetă, să reușească deci întreaga Americă să respecte angajamentele care au fost luate de Guvernul american la Paris”, a pretins secretarul general al ONU, intervievat de BBC. „Ar fi foarte bine dacă toată lumea ar fi în linie cu ceea ce spunem noi. Însă nu ar trebui să reducem chestiunea schimbării climei la viziunea individuală a unuia sau a altuia. Clima e o chestiune globală, iar într-o chestiune globală trebuie să mobilizăm pe absolut toată lumea”, a afirmat Antonio Guterres. 

Cele mai citite

Șefa Administrației Spitalelor București, la DNA

Directorul general al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), Oana Sivache, s-a prezentat la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru a fi audiată...

Prețului RCA-ului, plafonat. Transportatorii acuză că este o păcăleală

Prețurile RCA ar putea rămâne plafonate până la 30 iunie 2024. Este propunerea Ministerului de Finanțe, care a pus aseară în dezbatere publică un proiect de hotărâre...

Șoferii români preferă mașinile la mâna a doua din Germania, potrivit unui studiu

Multe mașini la mâna a doua sunt importate dintr-o țară în alta pentru a satisface cererea locală de vehicule rulate. Germania, Franța, Belgia și...
Ultima oră
Pe aceeași temă