23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalTopul celor mai mari exportatori de armament din ultimii ani

Topul celor mai mari exportatori de armament din ultimii ani

În urma celor două se găsesc, la mare distanţă, Franţa (6,7%), Germania (5,8%), China (5,7%) şi Marea Britanie (4,8%). În rândul celor mai mari 25 exportatori se găseşte şi Portugalia, a cărei cea mai mare destinaţie de exporturi a fost România – un total de 90% din exporturile portugheze s-au dus către România, transmite Mediafax.

Cele mai mari pieţe de export din intervalul 2013-2017 pentru armamentul produs în SUA au fost Arabia Saudită (către care s-au dus 18% din totalul exporturilor), Emiratele Arabe Unite (7,4%) şi Australia (6,7%). Au crescut, însă, şi exporturile către pieţe care în mod tradiţional au aparţinut Rusiei, precum India de exemplu.

Exportul de arme are, însă, şi o componentă de securitate, fiind utilizat de SUA ca o modalitate de a forma parteneriate strategice. Totodată, este o modalitate de a menţine o dependenţă logistică de SUA – piesele de schimb pentru armament fiind produse preponderent în Statele Unite.

Printre exporturile SUA se numără avioanele de transport şi de luptă (F-35 sau F15SG – o variantă a avionului F-15), nave de război sau arme uşoare.

În cazul Federaţiei Ruse, cele mai mari pieţe de export au fost India (35% din exporturi), China (12%) şi Vietnam (10% din total). Exporturile totale ale Rusiei au scăzut, însă, în intervalul 2008-2017 cu 7,1%, în principal datorită reducerii cantităţii de armament exportate către destinaţiile sale tradiţionale, cum ar fi China sau Algeria de exemplu.

Franţa, Germania, Italia, Spania şi Marea Britanie au o pondere combinată de 23% din totalul exporturilor la nivel global. Dintre acestea, Franţa a înregistrat cea mai mare creştere a exporturilor, de 27%. Cea mai mare parte a armamentului francez a fost destinată pieţelor din Asia şi Oceania (pondere de 35% din exporturi), Europei (pondere de 9,1%), Africa (7,5%) sau ţărilor Orientului Mijlociu (pondere de 42%).

Cele mai citite

Atenționare Cod galben de vânt puternic în 15 județe din țară

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod galben de vânt puternic valabilă vineri, până la ora 18:00, în 15 judeţe, şi o...

Hidroelectrica anunță că Barajul Izvorul Muntelui este în perfectă siguranță după seismul de joi dimineață

Hidroelectrica a anunțat că Barajul Izvorul Muntelui, unul dintre cele mai mari din Europa, este în perfectă siguranţă după seismul produs joi dimineață în...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...
Ultima oră
Pe aceeași temă